Esszencia

2019.01.24. 08:00

Belső zenei harmónia

A magyar kultúra napját Dunaföldváron január 25-én ünnepelik, mert a produkció, amelyet erre az alkalomra szántak, csak ezen a napon ért rá.

Balla Tibor

Ez pedig nem más, mint az „Úgy szálljon hozzád ez a dal” című produkció Csík János, Őze Áron és az Esszencia együttes közreműködésével.

Tagok: Lakatos Róbert – klasszikus brácsa, hegedű (a Luxemburgi Európai Szólisták zenekarának és a Szlovák Filharmóniának egykori brácsaművésze, a kassai Thália Színház zeneigazgatója; Fonogram Díj; Harmónia Díj; Pro Pátria Díj) Bognár Szilvia – ének (alapító tagja az etNoé Zenekarnak; Kodály Zoltán-emlékdíj; Közép-Magyarországi Príma Díj; Népművészet Ifjú Mestere), Balogh Kálmán – cimbalom (a világ egyik legismertebb cimbalomművésze; a Liszt Ferenc Zeneakadémia zenetanára; Kodály Zoltán-díj; Magyar Örökség Díj; Hungaroton Díj; Bezerédj-díj; Népművészet Ifjú Mestere), Kunos Tamás – népi brácsa (alapító tagja a Csík Zenekarnak; Kossuth-díj; Prima Primissima Díj; Népművészet Ifjú Mestere), Kováts Gergő – szaxofon, klarinét, fuvola (az Irie Maffia és a Budapest Improvisers zenekarok tagja; Junior Príma Díj; a balatonfüredi országos jazzverseny győztese), Bognár András – nagybőgő (a Dresch Vonós Quartett tagja; Junior Príma Díj) Az Esszencia Produkció nem hasonlítható más, hagyományos népzenét játszó zenekarokhoz.

A zenekar alapítója és vendégművésze: Csík János
Fotó: est.hu

Tagjai kiforrott, egyénenként már elismert előadó- és zeneművészek találkozása. Együtt muzsikálásuk abbéli örömüknek kifejezése, hogy sokféleségükben megtapasztalhatják az egységet és ezáltal létrehoznak egy csakis rájuk jellemző belső harmóniát. Vállalva az ehhez szükséges nyitottságot, képesek megszólaltatni a világ hangjának egy csakis rájuk jellemző, őszinte és persze jellegzetesen magyar, lecsöpögtetett esszenciáját. Az Esszencia 3 éve alakult számos neves és elismert népzenész összeállásából azzal a céllal, hogy a közönség számára eddig kevésbé ismert és megszokott módon, népzenét most a klasszikus zenével és a jazzmuzsikával elegyítse. A kísérlet olyan jól sikerült, hogy a zenekar az elmúlt években számos hazai és határon túli nagyváros közönségét hódította már meg. Az Esszencia koncertjeinek különleges atmoszférája van.

Zenéje elgondolkodtat, kikapcsol, felszabadít. Közönsége számára minden koncert maga egy ünnep. A zenekar alapítója és rendszeres vendégművésze: Csík János. A műsorban az Esszencia Produkció koncertjébe építve elhangoznak 20. századi magyar költők (Ady, Radnóti, Juhász Gyula, Weöres Sándor, József Attila) versei Őze Áron előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában