Könyv a hazaszeretetről

2018.12.14. 19:30

Szombaton bemutató az Art Caféban

A Bánki Donát szakközépiskola volt történelemtanára, Horváth Béla 14 év alatt írta meg, s a Line Design kiadó tavaly jelentette meg könyvét, A 6. (Württemberg) huszárezred az 1848– 49-es magyar szabadságharcban címmel.

Bajusz György

Azaz Dunaújváros ógörögje, majd honfoglaló gyalogíjásza nyugdíjas éveiben végleg ’48-as hagyományélőnek és hadtörténésznek nyergelt át. Miért is ez a profilváltás? Hogyan került a huszárcsizma az asztalra?

– Eszmélésemtől fogva katonának készültem, s ehhez szorgosan építettem homokból váraimat, majd később faltam a szépirodalmi könyveket, a régmúlt csaták és vitézek történeteit. Végül katona és lovas sem lettem, de a játékkatonák, szakszerűen mondva az ónfigurák készítésével egy életre megfertőződtem. A huszártörténet 1978- ban kezdődött a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, szeretett tanárom, dr. Simon Péter szakdolgozati témának Hertelendy Miklós huszár ezredes életútját javasolta. Egyből lecsaptam a huszártémára.

A szerző a Kossuth kifl i című fi lm statisztájaként Fotó: amatőr

– A Vas megyei régi nemesi Hertelendy-családfa kutatása során ismertem meg a Kemenesalja kis falvaiban a nemesi kúriák tucatjait, temetőikben az ősök ápolt sírjait, és a még élő utódokat.

Hertelendy Miklós huszár ezredes életútjáról szóló dolgozatom megjelent a Vasi Szemle 1984-es számában. A huszárezred történetéről szóló dolgozatomat pedig Tardy Lajos professzor úr dicsérte, s biztatott, adjam csak be a Hadtörténeti Közlemények szerkesztőségébe. Nem tettem.

– Ugyanis tudományos munkálkodásomat 1986-ban megszakítottam, mert mint középiskolai történelemtanár – nem utolsósorban boldog férj és két remek fiúgyermek édesapja – a kutatás egész embert kívánó-próbáló hivatásánál fontosabbnak tartottam az élők, növendékeim lelki, szellemi gyarapodását és fiaim nevelését. E kettő meghaladta erőmet. 2012-ben a korkedvezményes nyugállományba vonulásommal a Württemberg-huszárezred 1848–49-es történetének teljes felkutatása folytatódott.

A Württemberg-huszárok nagyon kevesek előtt ismert név, azonban ismertebb a Lenkey-huszárok elnevezés, akik a 6. huszárezredhez tartoztak, s ők voltak az elsők 1848 tavaszán, akik a „veszélyben a haza” hívó szóra elsőként szöktek meg Galíciából. Hogy mivel büntették őket, s ezt miként viselték majd a csatákban, azt a könyvből, illetve december 15-én 17 órakor a dunaújvárosi Art Caféban kezdődő könyvbemutatón hallhatják mindazok, akiket érdekel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában