Péterfy Boriék még jobban rákapcsolnak, a két ünnep között sem pihennek

2018.12.27. 11:30

Ma este nyugodtan hajoljunk bele egymás hajába Újvárosban

Aki egy kicsit is ismer, tudhatja, hogy a Péterfy Bori & Love Band különleges helyet foglal el a szívemben, és a hazai zenei palettán is, éppen ezért örömteli alkalom, amikor fellépnek Dunaújvárosban. Ezeket a koncerteket pedig meg kell becsülni, amikor igazi alternatív-underground zenészek érkeznek hozzánk, mert sajnos egyre kevesebb van ezekből a lehetőségekből.

Varga Zsófi

cof

Éppen ilyen zenei élmény várható ma este a Galéria Jazz Klubban, amikor Bori és csapata városunkba látogat, és garantáltan megtáncoltatnak mindenkit. Szinte hihetetlen, hogy több mint tízéves a Hajolj bele a hajamba című daluk, ami pillanatok alatt hatalmas kedvenc lett, és szerintem nincs olyan ember, aki ne ismerné és ne énekelné szívesen az ismerős sorokat. Persze azóta rengeteg dolog történt az együttes háza táján, főnixmadárként élednek újjá folyamatosan, és megörvendeztetik a közönséget jobbnál jobb zenékkel.

Zseniális dalszövegek, fülbemászó dallamok és Péterfy Bori hangja, személyes jelenléte garantálja, hogy a karácsonyi menüt le fogjuk mozogni, abban nem lesz semmi hiba. Amennyiben valaki még gondolkozna azon, hogy elmenjen-e a dunaújvárosi koncertre, annak meggyőzéséről remélhetőleg ez az interjú gondoskodni fog. A december 22-i, székesfehérvári Petőfi Kultúrtanszékben adott koncert előtt beszélgettem Borival, egyebek között arról is érdeklődtem, hogy mi vár azokra, akik ott lesznek a Galériában csütörtökön este.

Szeretjük egymást, szeretjük ezt csinálni és ez mindig óriási energiákat ad – mondta Péterfy Bori
Fotók: Varga Zsófi

– A tizedik születésnapi albumotok, a Bori X, egy kicsit több, mint egy éve jelent meg, az elmúlt időszakot hogyan értékelnéd?

– Az egész együttes nagyon imádja ezt a lemezt, a Bori X-et, hiszen rendhagyó módon jelent meg, mert játék, egy telefonos applikáció formájában mutattuk meg a közönségnek a dalokat. Nagy sikere volt, nagyon jó eredmények születtek, pozitívak voltak a visszajelzések. Nagyon jó volt ez az évünk, rengeteg koncerttel. Ilyenkor az év végi fáradtság rajta van már mindenkin, de még jobban rákapcsolunk, a két ünnep között se pihenünk, Dunaújvárosba érkezünk 27-én, 28-án Győrbe és 31-én lesz a szilveszteri koncertünk az A38 hajón.

– Ezt a nagyon sűrű programot hogyan tudtad összeegyeztetni az ünnepi készülődéssel?

– Ehhez már hozzászoktam. Régebben, amikor a színházban is többet játszottam, akkor is így volt, és minden színpadi embernek a karácsony annyira zsúfolt, hiszen ilyenkor rengeteg előadás van, ezt meg kell tanulniuk az embereknek, hogy ez is része ennek a munkának.

– Ha már szóba hoztad a színházat, mi várható a 2019-es évben, melyik darabokban láthatunk?

– A színházi szereplésemet most befolyásolta a tao-törvény módosítása. Egy tervezett tavaszi bemutatóm az Átriumban lehet, hogy elmarad ennek következtében. A meglévő szerepeim, tehát a Katona József Színházban A kaukázusi krétakör, ami a POSZT-on is megnyerte a fődíjat, és egy csodálatos előadás, nagyon nagy sikerrel megy. Az Átriumban az Öldöklés Istenében játszom még és a Belvárosi Színházban a Száll a kakukk fészkére című darabban is szerepelek, ez már negyedik éve megy, szerintem lassan le fogják venni a műsorról.

Szilveszterkor koncert az A38 hajón

– Honnan merítetek inspirációt a folyamatos megújuláshoz?

– Nem megy ez másképpen, folyamatosan ezen kell gondolkozni, szeretjük egymást, szeretjük ezt csinálni, és ez mindig óriási energiákat ad. Nehéz helyzetben vagyunk abból a szempontból, hogy underground zenekarként a rádiós játszás gyakorlatilag teljesen minimalizálódott. Sajnos tiszavirág életű volt, hogy működött egy országos rádió, ami játszott magyar zenét és mást is, mint a „rádió pop” és ez nagyon éreztette hatását a szakmában, rosszul érintett bennünket is, és azért csodálatos az, hogy ezek ellenére is ennyit tudunk koncertezni, és mégis valamilyen szinten növeljük a közönségünket, vagy legalábbis szinten marad, amit nagyon nagy becsben tartunk. Ez tényleg nehéz helyzet és a politikai részére nem is akarok kitérni, de ezzel csak tovább nehezedik minden.

– Az újítások sorába beletartoznak a kreatív szövegvideók, ami minden dalotokhoz készült és ez tényleg egyedi dolog…

– Tövisházi Ambrus, aki a zeneszerzőnk, producerünk nagyon innovatív és zseniális ember, és ő nagyon sokat töri a fejét azon, hogy mik azok a kicsi ötletek, amikkel mégis nyomot lehet hagyni és el lehet találni ahhoz a kevés emberhez, aki még nyitott ebben az országban ilyen típusú zenére, mert sajnos egyre kevesebben vannak. Van egy év végi Spotify összesítés és abból kiderült, hogy 64 országból hallgatnak bennünket, tehát a szóródás érezhető, a közönségünk egy része sajnos elhagyta az országot.

– Nyáron jött ki A kéket vagy a pirosat című dalotok, amelyben Saiid is közreműködött. Mikorra várható új Péterfy Bori & Love Band album?

– Tervezgetjük, igen, lesz új album. Most nincs semmi nyomás, hogy kapkodnunk kellene vele, így most az még abszolút a zenei és szövegötletek szintjén van.

– Megjelent a Nyitva című film végefőcím dala, amelyet a Ludditákkal közösen vettetek fel, mesélsz kicsit a dalról?

– Ez nem a mi számunk, Moldvai Márk dala, ő volt a zeneszerzője ennek az alkotásnak. Nagypál Orsinak, a film rendezőjének ötlete volt, hogy felkéri a Ludditákat is a közös munkára. Orsinak van egy punkzenekara, a PinUps, ami csupa csajból áll és írnak nekik a Ludditák zenéket, innen az ismeretség. Szerintem szuperjó lett a dal és a film is.

– Hamarosan szilveszter, az A38 hajón lesz koncertetek, mivel készültök erre a bulira?

– Tavaly volt először itt szilveszteri koncertünk, és olyan jó hangulatú lett, hogy gondoltuk idén is megpróbáljuk. Igazából ez egy ilyen utolsó gőz, és utolsó energiák kiengedése az évben. Nagyon szeretjük ezt a koncerthelyszínt, a hajó nagyon szuper hely és nagyon jó időpontban van a koncert, mivel 22 óra körül lesz vége, utána még oda lehet érni az éjféli koccintásra és a különböző bulikba egyaránt.

– Ha már a szilveszter is szóba került, szoktál újévi fogadalmat tenni?

– Nem igazán, mert tudom, hogy min kell változtatni általában az életemben, vagy magamban és azon mindig dolgozom, nem kötöm időponthoz. Szerintem az elég reménytelen, hogy azt mondom, holnaptól bizonyos dolgokat nem csinálok, ez amúgy is egy folyamat eredménye. Ilyesmivel nem szoktam magam terhelni, hanem örülök, hogy jön egy új év és inkább előre nézek.

Az énekesnő nem szokott újévi fogadalmakat tenni

– Ma lesz a dunaújvárosi koncert, mivel várjátok a rajongókat?

– Nagyon jól sikerült az új koncertműsorunk, a nyári fesztiválok után mindig cserélünk és ősszel egy új produkcióval készülünk. Az Akvárium klubos koncertünkre készítettünk egy teljesen új vizuális anyagot. Szerintem nagyon szuper, és most igazán izgalmas új látvánnyal jelentkezünk, alig várjuk, hogy megmutassuk minél több embernek.

Rövid „Borigráfia”

Az együttes 2007 májusában alakult meg, Péterfy Bori előző zenekara, az Amorf Ördögök szerzőiből és tagjaiból. Bemutatkozó albumuk, a Péterfy Bori & Love Band 2007 őszén jelent meg, és arany- majd platinalemez lett. Érdekessége, hogy az együttes részéről névtelen maradt az album, így a rajongók elnevezték „Fák, denevérek, piócák”-nak. A Hajolj bele a hajamba című dallal hamar országos ismertséget szereztek maguknak. Ezt követte 2009-ben a második, 2, majd 2010-ben a harmadik 2B című albumuk. 2012-ben, év végén megjelent negyedik, Fehér éjszakák című albumuk.

Ötödik lemezük, a Szédülés, 2016 áprilisában jött ki. A tizedik születésnapi albumnak, a Bori X-nek a bővített kiadása 2017 decemberében látott napvilágot. Fonogram-jelölésekkel is büszkélkedhet a csapat, a 2008-as díjkiosztón az év hazai pop albuma kategóriában kaptak jelölést, a 2013-as Fonogram-díjkiosztón az év alternatív albuma kategóriában jelölték a Fehér éjszakák című albumukat. Az együttes tagjai: Péterfy Bori (ének), Drapos Gergely (basszusgitár), Nagy István (gitár), Gáspár Gergely (dob), Tövisházi Ambrus (billentyűs hangszerek), Pápai István (timbales, bongo, zizi). Eddig összesen hat stúdióalbumot jelentettek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában