Gálaműsorral zárta az évet a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes a Bartókban

2018.12.18. 14:00

Díjazott koreográfiák sora követte egymást a színpadon

Méltóképpen, formátumos gálaműsorral zárta az évet a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes a hét végén a Bartók nagytermét kétszer is megtöltve. Már azt is tudjuk, ki lett az év táncosa.

Balla Tibor

Indításként Szőke Genovéva és Pásztor Máté Sárközi táncait láthatta a közönség, majd a konferanszié szerepét magára vállaló Németh Tünde összegezte a Vasas ez évi teljesítményét. Az impozáns felsorolást érdemes felidéznünk. A tavaly decemberi, nagy sikerű 65. jubileum után idén több mint 60 előadást, programot, rendezvényt valósítottak meg. A nagy sikerű Pünkösdi rózsa gyermek- és ifjúsági tánctalálkozót harmadik alkalommal, amíg a szüreti táncfesztivált immáron 4. alkalommal hívták életre.

A Balatonboglári Méta Fesztivál néptáncversenyének ezüstérme mellett a futó métabajnokságban is jeleskedtek. A felnőtt és az ifjúsági csoport Pápán az ifjúsági tánctalálkozón, majd a Bakonyi Néptáncfesztiválon, Ajkán mérettette meg magát. A zsűri elismerő szavai mellett a zenekar különdíját vehették át. Nyáron a Hősök terén több száz táncossal együtt színpadra állították a Trianon című gigantikus rockoperát. A jól sikerült évzáró violinos gála után, az együttes alapítványának köszönhetően Balatonrendesen táborozott ötven gyermek, ősszel pedig a Pilisben építették közösségüket.

 

Páratlan szépség című táncjátékukat Velencén majd Fonyódon állították színpadra a nyáron. Az Alapi Vadásznap, a Béke városrészi nap és a Szent Mihály-napi tűztánc sok nézőt, résztvevőt vonzott. A felnőtt és az ifjúsági csoport munkája az 50. Szekszárdi Néptáncfesztiválon, majd az azt követő hét végén a „Járd ki lábam…” minősítő fesztiválon elért arany minősítéssel vált kerekké. Városunk életében folyamatosan jelen vannak, hiszen az önkormányzati rendezvények meghatározó szereplői, előadói. Felnőtttáncházaikon hónapról hónapra egyre több érdeklődő jelenik meg, akik részben a Csoóri Sándor-programnak köszönhetően élőzenés tánctanítást élvezhetnek.

Folytatásként Lengyel Szabolcs „Elvesztettem zsebkendőmet…” című Marosszéki kore­og­ráfiáját mutatták be, közönség előtt először. Ezt követően a legkisebb táncosoké volt a színpad. Szőke Genovéva és Suplicz Mihály tanítványai egy vásárba kalauzoltak el. Az 50. Szekszárdi Néptáncfesztiválon bemutatott Vajdaszentiványi koreográfiát Lengyelné Hoffner Nikolett és Lengyel Szabolcs álmodta színpadra. Szőke Genovéva és Pásztor Máté gyermekcsoportja Somogyba repítette a közönséget. A furfangos leány története Horváth Tibor és Zóka Éva Bukovinai koreográfiája a Húzd keresztül minősítő fesztiválon arany minősítés mellett koreográfiai különdíjat is kapott.

Ezt követően Turó­czi Rita és Suplicz Mihály Méta fesztiválon ezüstérmet nyert Pentelei kecskemeséjének tapsolhatott a közönség. Az ajkai és a szekszárdi fesztiválon is kiválóan szereplő, Székesfehérváron arany minősítést jelentő Somogyi figurák című koreográfiával (Lengyelné Hoffner Nikolett és Lengyel Szabolcs) zárult a néptáncblokk. Zárásként egy karácsonyi összeállítással mondtak köszönetet a fenntartó MMK Nonprofit Kft.-nek, és vezetőjének, Kováts Rózsának, a Violin Alapfokú Művészeti Iskolának, és vezetőjének, Puskásné Radnó Ágnesnek, a Vasas Táncegyüttes Alapítvány elnökének, Horváth Attilának és az alapítvány valamennyi tagjának.

Az együttes vezetői, Szőke Genovéva és Suplicz Mihály, valamint Kováts Rózsa a következő táncosok munkáját emelték ki: Szabó Dorka, Fülöp Botond, Kiss Dóra, Bujáki Donát, Bánhegyi Boglárka, Németh Csenge, Müller Dóra és Fellegi Zsombor. Az év táncosa Tasnádi Noémi és Orgovány Zoltán lett, amíg a Szülői díjat Szabóné Papp Krisztina kapta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában