A Sándor Frigyes zeneiskola ünnepi koncertje

2018.12.17. 17:00

Adventi hangolódás

Hűen a hagyományokhoz ebben az esztendőben is Adventi koncertet adott a Dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola a város Betlehemi jászollal feldíszített koncerttermében, az evangélikus templomban szombaton este. Talán a havazásnak, vagy a hidegnek köszönhetően idén kissé szerényebb érdeklődés mellett.

Balla Tibor

Pedig a zeneiskola ünnep előtti ráhangoló koncertje mindig lélekemelő. Ahogyan most is. A hangversenyt megelőzően – mivel Stermeczki András lelkész átmenetileg külföldön tartózkodik – Selmeczi Géza evangélikus lelkész köszöntötte a megjelenteket. A karácsonyi időszak nem csak az egyházak, a felekezetek számára kiemelkedő jelentőségű, de az emberek számára egyet jelent a békére, a szeretetre az együttérzésre hangolódó időszakkal. A zene és az ének különleges lehetőség arra, hogy ezeket a felemelő érzéseket átéljük, megtapasztaljuk. A Biblia teli van olyan történetekkel, amelyek azt bizonyítják, a zene és az ének milyen csodálatos magasságokba képes vinni az emberi elmét, a lelket, az érzelmeket – fogalmazott a lelkész.

Sütő Balázs, Pomposné Zelena Erzsébet, Juhos Melinda
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Mi is lehetne stílusosabb nyitány egy adventi koncerten, mint Bach-Gounod: Ave Maria című áriája? Kiss Melinda erre vállalkozott Tósaki Kinga zongorakíséretével, és a produkciót követő vastaps bizonyítja, sikerrel. A Dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak és növendékeinek koncertjén Koós-Balázs Eszter, a zeneiskola munkatársa vállalta a házigazda szerepét. Személyes történetet osztott meg a közönséggel, jelesül azt, hogy a családjukban az volt a szokás, hogy már december elején apróságokkal lepték meg egymást. Mint mondta, itt is ez történik, csak az arany masnival átkötött, piros papírba „öltöztetett” csomagot a Sándor Frigyes zeneiskola tanárai és diákjai hozták el a közönségnek. Egészen pontosan nyolcat. Ebből az első volt az Ave Maria.

Az adventi hangverseny Braga: Szerenádjával folytatódott, amit Tótin István (fagott), Burkovics Márton (klarinét) és Tótin Katalin (zongora) adott elő. Treidler: Spanyol keringőjét

Pomposné Zelena Erzsébet (hegedű), Sütő Balázs (fuvola) és Juhos Melinda (harmonika) interpretálta. A Sütő Balázs, Tótin István, Balogh Zoltán (kürt) és Pásztor Magdolna kvartet két darabot, Händel: The heavens are telling és Mancini: Moon river című művét adta elő. Ötvös Petra – Tágincevá Irén négykezese Grieg: Reggel című darabja volt. Baruts Bence és Kurucz Ádám Attila villanygitáron játszott egy Jingle bell’s swing feldolgozást. A Dőr Gabriella – Matolcsi Katalin páros Dvořak Szláv táncát és

Rachmanyinov Románcát zongorázta. Zárásként a Csendes éj hangzott el Kiss Melinda és Nagy Veronika (hárfa) előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában