Fényképezőgéppel vadászik

2018.10.09. 09:00

„Cserkész utakon” – természetfotó-kiállítás az MMK-ban

Magával ragadó természetfotó-kiállítás látogatható még egy hónapig a Munkásművelődési Központ galériájában. Klép Sándor a „Cserkész utakon” címet választotta önálló tárlata címéül.

Balla Tibor

A természettel kisgyermekkorában kötött barátságot, sztálinvárosiként a szünidőket Kisapostagon töltötte. Erdészmérnök szeretett volna lenni, de a mezőgazdasági középiskola és az agráregyetem után végül vadgazdálkodási szakmérnök lett.

Ritka pillanatokat örökített át, amiket csak nagyon kevesen láthatnak

A képek – amelyeket fényképező masinájával vadászott le – nyolcvan százaléka a város 8 kilométeres körzetében készült. A megközelítés egyrészt etológiai (az állatok viselkedéstana) szempontok szerint történt, másrészt a magyar vad szeretete és tisztelete vezérelte a digitális eszközökkel készült fotográfiák elkészítésében.

Ritkán látható pillanatok várnak Fotó: Hankusz Kálmán

Hogy miért érdemes időt áldozni a fényképek alapos tanulmányozására? Mert süt róluk az alkotó elkötelezettsége, alapos tudása, türelme és leplezhetetlen természetimádata. Ennek köszönhetően olyan ritka pillanatokat örökített át a jövő nemzedéknek, amiket csak nagyon-nagyon kevesen láthatnak. Hiszen ritkán és keveseknek van módja például farkasszemet nézni egy vadnyúllal vagy rókával, netán egy őzsutával. Mindemellett a tárlat szerkesztése is átgondolt és alapos, ráadásul hozza a Mezőföld Természetfotó Egyesületnél is megszokott humoros képaláírásokat.

Ha mindez nem volna elegendő, Klép Sándor a fényképezőgép optikáját festőecsetként is használja nem egy alkotásánál. Az eredmény pedig egy mesés, bájos világ, amelynek szereplőit nem lehet nem szeretni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában