Szabad a vers, a próza és az ének

2018.08.02. 08:00

Irodalmi pikniket tartottak Alapon

Minden évben egy alkalommal piknikre hívja irodalomkedvelő barátait a Pro Cultura Intercisae díjas Írisz Irodalmi Színpad társulata a közeli település alkotóházába.

Szente Tünde

Az idei találkozó mottója „Az irodalom és a lélek”, motívuma a „Százszorszép virág”, díszvendége a Népi Írók Baráti Társasága képviseletében dr. Neszmélyi Károly címzetes egyetemi tanár volt.

A július 27-i dátum kiválasztásánál szerepet kapott az év leglátványosabb csillagászati jelensége: az esti szürkületben megfigyelhető teljes holdfogyatkozás. Sajnos a szervezők legnagyobb bánatára a borús, esős időjárás meghiúsította ezt a programot, de Romhányi Attila csillagászati előadása némi vigaszt jelentett a búra, a finom borocskák fogyasztgatása közben. Persze hogy nem más, mint bor került a délután öt órakor kezdődő irodalmi műsor vendégeinek asztalára, ahonnan nem hiányoztak a folyamatosan érkező, saját készítésű édes és sós teasütemények, miként azt egyébként is megszokhattuk – mi, dunaújvárosiak – a havi rendszerességű verses teadélutánjaikon az MMK színháztermében.

Az alapi V. Irodalmi Piknik résztvevőinek egy csoportja az alkotóház bejáratánál. A létszám a képen még nem teljes, ugyanis folyamatosan érkeztek a vendégek Alapról, Dunaújvárosból, a környező településekről, a fővárosból, de még Várpalotáról is.
Fotó: Hirczi Krisztián

 

A Bardocz Éva, Kollárné Jánoki Anna, Barna József, Pálfalvi János alkotta társulat remekbe szabott előadását a „Szabad a vers, a próza és az ének” blokk követte olyan fellépőkkel, mint Kemény Lajosné, Jousse Erzsébet, dr. Széles Margit, id. Patkós Sándorné, Miskolczi Miklós, Petrovics László, dr. Buzási István, Marosi László, Hajdu Iván, Nagy Ferenc, Barna József. Ráadásként Gáspár Aladár szabadba kiállított képverseit olvasgathatta a nagyérdemű közönség.

A késő éjszakába nyúló összejövetel záróakkordja a változó időjárás ellenére sem maradt el, a paraszttálas vacsora utáni tűzgyújtás melegében kötetlen beszélgetésbe, később szalonnasütésbe ment át az immár ötödik alkalommal megrendezett alapi irodalmi piknik. A dokumentálásról Marosi László és Bölcsföldi Ferenc gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában