a szünidő hátralevő részére

2018.08.08. 08:00

Mit lapozgasson a gyerkőc nyáron? – Segít a Cimbora Klub

Tévesen azt gondolhatjuk, hogy a mai gyerekek már nem olvasnak, a könyv pedig kiment a divatból. Ez azonban nem igaz teljes mértékben, hiszen a Z és az Alfa generáció jóval többet olvas, mint gondolnánk, csak sokszor digitális formában. Ettől függetlenül nagyon sok múlik a szülőn abból a szempontból is, hogy miként viszonyulnak a gyerekek a nyomtatott könyvekhez.

Tóth Alexandra

Az iskolákban bevett szokás nyári kötelező olvasmányt adni a tanulóknak, akik sok esetben szenvedve küzdenek meg az egyáltalán nem szabadon választott könyvekkel.

Akinek nem olvastak mesét, kevésbé lesz fogékony a könyvekre

Az, hogy miért nem szeretnek olvasni a gyerkőcök, egészen pici korukban gyökerezhet. Akiknek a szülei nem olvastak mesét, nem lapozgattak képes könyveket az orvosi rendelő várójában, vagy nem beszélgettek velük sokat és minőségileg, kevésbé fogják azt érezni, hogy szükségük van az olvasás élményére.

A mindig mosolygós ‚cimborás’
Marcsi néni Fotó: archív/Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Elrettentő lehet az is, amikor valakit még óvodás korban, szülői nyomásra tanítanak meg írni-olvasni, illetve a tanítók, tanárok attitűdje, de még az olvasókönyv felépítése és a benne található szövegek is komoly befolyásoló tényezők. Nem beszélve arról, hogy a szülők, pedagógusok és a kortársak milyen egyéb szabad­időtöltési alternatívákat ajánlanak nekik. Ha például egy gyerek ismeri a könyvtárat, szívesen jár az ottani foglalkozásokra, esetleg a Cimbora Klub tagja, akkor minden bizonnyal jó barátságot ápol az irodalommal is. Cikkünkben Antalné Török Mária, Marcsi néni nyári könyvajánlójából szemezgettünk.

Nyulász Péter: Helka

Nyulász Péter neve nem lehet ismeretlen a kis cimborák számára, hiszen az író-költő a magyar széppróza napján volt a József Attila Könyvtár vendége. Péter gyermekirodalmának egyaránt részei a versek és a mesék is, valamint 2011-ben elkezdte a Helka-sorozatot. A Balaton környékén játszódó kalandos meseregény már-már a fantasy irodalom határait súrolja, nem kevés humorral fűszerezve. A történet ezen kötetében a tihanyi Soktornyú Kastélyban, Helka királykisasszony trónörökössé válása környékén kezdődnek. Csakhogy a főhősnő nem szereti a nagy felhajtást, elszökik az ünnepélyről, közben pedig a közeli Burok-völgyben sötét teremtények még sötétebb terveket szőnek ellene. A történetben a Balatont övező mítoszok és legendák kerülnek elő, számtalan utalással és rengeteg izgalommal. Tündérek, varázslók, hercegek és hercegnők, manók és szárnyaló képzelet a Balaton környékén. Ezt ígéri Nyulász Péter és Helka.

Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi

Örök klasszikus és több generáció kedves olvasmánya. Harisnyás Pippi történetét 1945-ben ismerhették meg az akkori gyerekek, és azóta is több millióan nőttek fel Pippi kalandjain. A svéd írónő, Astrid Lindgren klasszikusa a mai gyerkőcök számára is ajánlott, abból a szempontból mindenképpen tudnak majd azonosulni vele, hogy Pippi, mint a legtöbb kilencéves, ki nem állhatja, sőt kerüli az iskolát, és olyan életet él, amiről társai csak álmodhatnak.

Kedvére csintalankodik, ha úgy tartja kedve, lerombol egy cirkuszi előadást és elveri az erőművész, de ugyanakkor hős is, hiszen mentett már meg embereket tűzvészből. Ráadásul tök egyedül él egy hatalmas házban, amit csupán lovával és majmával oszt meg, és szeleburdi természetének köszönhetően számtalan kalamajkába csöppen ez a szerethető, vörös hajú, szeplős és persze harisnyás kislány.

Berg Judit: Nádtengeri Nyár (Lengemesék 2.)

A József Attila- díjas kortárs írónő népszerű sorozatának, a lengékről szóló történeteknek második kötetében a lengék nyári kalandjaival ismerkedhet meg az ifjú olvasó. A végtelenül hullámzó Nádtenger partján éldegélő lényecskék, a lengék amellett, hogy nádirigó-háton őrjáratozva vigyázzák a Locsogó-tó lakóinak nyugalmát, szabadidejükben strandolnak és pattogatott békalencsét rágicsálnak.

Persze a zöldbőrű lengék életét undok vízisiklók, kecskebékák és hasonló kellemetlen teremtmények is megnehezítik, és ha mindez nem lenne elég, az ellenséges harácsok fondorlatos csellel el akarják foglalni Lengevárat. A fantáziadús mesét olvasva együtt szurkolhatunk Füttyös Vilkónak, hogy ezúttal is sikerrel harcolhasson a lengék élén.

Francine Oomen: Léna listái

A holland írónő országa egyik legsikeresebb gyermekkönyvírója. Kezdetben a legkisebbek örömére alkotott, később a nagyobbakra is gondolt és ifjúsági regényeket írt. A Léna listáival 2002-ben a Holland Könyvkereskedők Év Gyermekkönyve díját kapta. És mit is szeretnek az olvasók annyira Lénában? A különös báját, ami körülveszi. Ugyanis ő csak egy teljesen átlagos kislány, aki szeret focizni és imádja a kutyákat, de fél a kacsáktól és kicsit visszahúzódó, legjobb barátnője a legjobb barátnője és minden létező dologról listát ír. De vajon a listaírás abban is segít neki, hogy átvészelje szülei válását? A könyv elolvasása után kiderül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában