remekelnek a táncosok

2018.05.09. 11:30

Csordultig teli van a sikereket halmozó Vasas naptára

A hét végén újabb elismeréseket zsebelhetett be a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes a „Húzd keresztül…!” Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttesek VI. Fesztiválján, a megyeszékhelyen. A Vasas sűrű programját ismerve lesz még folytatás.

Balla Tibor

dav

A „Húzd keresztül…!” Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttesek VI. Fesztiválját a Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza, a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület, a Momentum Kulturális Egyesület és az Alba Regia Táncegyesület szervezte.

Szombaton hatodik alkalommal gyűltek össze gyermek- és ifjúsági néptáncegyüttesek Székesfehérvárott, a Művészetek Háza színháztermében. Tizenegy megyei és megyén túli tánccsoport mutatkozott be a közönségnek. A táncház napja országos rendezvényhez is csatlakoztak a táncosok. A megmérettetésen elnyerhető minősítési fokozatok: arany, ezüst, bronz és kiemelt arany; ezek mellett a zsűri fesztiváldíjat, koreográfiai díjat és különdíjakat is odaítélt a nap végén. A koreográfiákhoz a székesfehérvári Galiba zenekar szolgáltatta a muzsikát.

AVasas ifjúsági tánccsoportja arany minősítéssel érkezett hazaa rendezvényről Fotó:amatőr

A tíz párral érkezett Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes Ifjúsági Csoportja – amely korábban már bemutatkozott ezen a rendezvényen – a Furfangos leány című bukovinai koreográfiáját dramatikus elemekkel tarkította. A szakmai zsűri (amelynek tagjai az elnök Furik Rita koreográfus, rendező, jelmeztervező; Sikentáncz Szilveszter táncpedagógus, koreográfus, Örökös Aranysarkantyús táncos, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke; valamint Majoros Róbert néptáncpedagógus, koreográfus, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője) a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes Ifjúsági Csoportjának (felkészítők: Szőke Genovéva és Pásztor Máté) arany oklevél és koreográfiai díj elismerést ítélt oda Zóka Éva és Horváth Tibor koreográfiájának.

A színpadi produkciók bemutatása után a fesztivál közreműködőinek részvételével mintegy háromszáz, népviseletbe öltözött ifjú táncos – köztük a vasasosok is – indult el énekszóval a Zichy-ligeten és a Fő utcán át a Városház térre, hogy az Országalma körül együtt ünnepeljék a táncház napját a fehérvári közönséggel.

Suplicz Mihály, a táncegyüttes egyik vezetője Fotó:archív

Épphogy hazaértek a táncosok, vasárnap már kezdődött is a Koltai Gábor rendezésében megvalósuló Trianon című nagyszabású musical közel hatórás próbája, amelyben a Vasas táncosai is részt vesznek nyolc párral. Az Esztrád Színházzal már nagyon régi kapcsolatot ápolnak, ismerték munkásságukat, így nem volt kétséges, hogy bekerülnek a produkcióba, amelynek koreográfusa Doktor László, aki szintén dolgozott már együtt a Vasassal. A monstre produkciót, amelyben hatvan pár, százhúsz táncos vesz részt, június 22-én és 23-án láthatja a közönség a Hősök terén, Budapesten.

A Vasas naptára nem mondható éppen üresnek, május 11-én, pénteken a Vasas nagy együttese és az ifjúsági együttese közösen elutazik a XVII. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozóra, Pápára, amelyet az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület szervez. Itt az ifjúsági csoport lép fel, a felnőttegyüttes pedig buzdítja őket. A következő napon a XXIII. Bakonyi Néptánc Fesztivált tartják Ajkán, ahol a felnőttegyüttes lép fel, és a fiatalok adják vissza a buzdítást.

Amint hazaérnek, 13-án már ismét akad dolguk, hiszen ismét a Munkásművelődési Központ ad otthont a Pünkösdi Rózsa Gyermek Néptánctalálkozónak, immár harmadik alkalommal. A megmozdulásra öt együttes nyolc csoportja érkezik, a régiós fesztiválon mindösszesen 198 táncos vesz részt. A rendezvény különlegességét adja az is, hogy élő zenére ropják a táncosok, a Kóborzengő együttes muzsikájára. Délután egy órakor a Városháza téren indul a program egy kis nyílt színi tánccal, majd a csoportok visszavonulnak az MMK udvarára, ahol májusfát díszítenek, majd állítanak, hogy aztán fél háromkor elkezdődhessen a 12 koreográfiából álló műsor. Szokás szerint lesz pünkösdi király- és királynéválasztás, és a díjkiosztó után egy rövid táncházzal zárul a program.

A Vasas a következő hét végén folytatja a fellépéseket, a XXII. Méta Fesztiválon Balatonbogláron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában