Erős mezőnyben lépett fel a Vasas

2018.05.24. 13:00

A XXII. balatonboglári Méta fesztiválon szerepelt a pünkösdi hétvégén a Vasas

A pünkösdi hétvégén sem tétlenkedtek a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes táncosai, két csoporttal is részt vettek a XXII. Méta fesztiválon, Balatonbogláron.

Balla Tibor

Egészen pontosan a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes ifjúsági és utánpótláscsoportja vett részt mindösszesen ötvennyolc emberrel a pünkösdi hétvégén a XXII. balatonboglári Méta fesztiválon, amelyet ismét dr. Halmos Béla emlékének ajánlottak, aki hosszú éveken át a fesztivál zsűrielnöke volt. Az együttesek a Gyermek és Ifjúsági Néptánccsoportok Koreográfiaversenyre és Futó Méta Bajnokságra a Szőke Genovéva–Pásztor Máté páros, illetve a Thuróczy Rita–Suplicz Mihály duó irányításával érkeztek a rendkívül bonyolult hétvégi programra.

Az ifjúsági csoport nyolc induló közül ötödik helyezett lett Fotó: Vasas

A Méta fesztivál alapvetően egy koreográfiai verseny, de a pontozásnál a színpadi megjelenést, a stílusos táncolást, a koreográfiát külön díjazza a neves szakértőkből álló zsűri, amelynek tagjai: Tóth Judit néptáncpedagógus, koreográfus, a Gödöllő Táncegyüttes művészeti vezetője, P. Vas János folklorista, a Táncház Alapítvány munkatársa, Eredics Gábor, a Zeneakadémia művésztanára, Kossuth-díjas népzenész, a Vujicsics együttes vezetője és Galát Péter néptáncpedagógus, koreográfus, a Népművészet Ifjú Mestere. A társadalmi zsűri tagja Csere Andrea közművelődési szakember, Balatonboglár város alpolgármestere, Holczer Mónika ifjúságsegítő, a Helyiérték Egyesület önkéntese és dr. Nagy Ádám ifjúságkutató, a Neumann János Egyetem kutató professzora volt.

Az ország legjobb együtteseivel együtt léptek színpadra táncosaink, a fesztivál zenekara pedig Salamon Beáta és a Méta volt. Az ifjúsági csoport a nyolc indulóból az ötödik helyezést hozta el egy nagyon kemény sorozat végén, ugyanis három hétvégén három különböző fesztiválon vettek részt. Ők Horváth Tibor és Zóka Éva Furfangos lány című koreográfiájával. Az utánpótláscsoportnak már nagyobb oka van a büszkeségre, ők tizenhét résztvevő közül harmadikként végeztek Thuróczy Rita és Suplicz Mihály Pentelei kecskemese című koreográfiájával.

Mindkét csoportról nagyon nagy elismeréssel beszélt a zsűri. Ismét a csapatok egységességét, az átlagon felüli ruhaviseletet, színpadi megjelenést díjazták. Ez már a második alkalom, hogy a zsűri azon a véleményen volt, hogy hosszú a koreográfia, az indoklás szerint a felgyorsult világban öt percnél hosszabb koreográfia már nem állja meg a helyét. Az együttes egyik vezetője, Suplicz Mihály ezzel nem ért egyet, hiszen a paraszti kultúrában akár egy egész éjszakán át táncoltak egy táncot, akkor azt nehéz lenne öt percbe belesűríteni. Mindezek ellenére nagyon elégedettek az eredménnyel. Természetesen lehetne jobb is, de aki látta, hogy ez az eredmény milyen erős mezőnyben született, az egyetért azzal, hogy jó helyezéseket értek el.

A Vasas táncosai részt vettek idén is a Futó Méta Bajnokságon is, ahol ugyancsak a harmadik helyet szerezték meg. A méta egy tradicionális játék, talán a baseballhoz lehetne hasonlítani. A táncosok felváltva játszottak, és szinte mindenki pályára lépett. Hatalmas ovációval övezett sikere volt az Újvárosi Csirkelábak formációnak.

Az utánpótláscsoport tizenhét résztvevőből harmadikként végzett Fotó: Vasas

Most egy kicsit lassul a tempó, a gyerekcsoportnak még hátravan a Violin gála június 3-án, és számukra véget ér az év. Nem úgy a felnőttcsoportnak, ők a Trianon című musicalre készülnek, és a nyáron két alkalommal mutatják be a Páratlan szépség, avagy a csúnya lány című táncmesejátékukat Velencén és Fonyódon, és készülnek augusztusban a Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválján való részvételre, valamint az alapi vadásznapokra.

Ezek is érdekelhetik