öregbíti a község jó hírnevét

2018.04.11. 14:00

József nádor-díjat vehetett át Lak István

Lak Istvánnak Mezőfalva képviselő-testülete a 2018-as József nádor-napok alkalmából József nádor-díjat adományozott. A kitüntető címet személyiségével, életútjával, írásaival, közösségeinknek értéket közvetítő útmutatásaival érdemelte ki.

Horváth László

Lak István (j2) a díjat a falualapítók napján vehette át Habsburg-Lotharingiai Mihály (j4) főhercegtől, Varga Gábor (b1) országgyűlési képviselőtől és Márok Csaba (b2) polgármestertől. A díjazott munkásságát Molnárné Troppert Mária alpolgármester méltatta Fotó: HL

Lak István tanár, újságíró, lapszerkesztő, könyvszerző, aki személyiségével, életútjával, írásaival fontos értékeket közvetít, utat mutat közösségeink számára a mai napig. Tizenhat évesen – szembetegség folytán – végleg elveszítette látását. Ez a megpróbáltatás őt azonban – az elkeseredés, összeomlás helyett – életcéljának pontos megfogalmazása felé terelte. Budapestre, a Vakok Intézetébe került, ahol speciális tanulás során leérettségizett, majd történelem szakos tanári diplomát szerzett. Tanított, a Vakok Lapját szerkesztette. Járta az országot és tudósított a rendszerváltás utáni Magyarország nagy jelentőségű kulturális és egyházi eseményeiről. Eközben nem feledkezik meg Mezőfalváról sem.

Lak István (j2) a díjat a falualapítók napján vehette át Habsburg-Lotharingiai Mihály (j4) főhercegtől, Varga Gábor (b1) országgyűlési képviselőtől
és Márok Csaba (b2) polgármestertől. A díjazott munkásságát Molnárné Troppert Mária alpolgármester méltatta Fotó: HL

 

A település és az ott élők gyökereit kutató, ahhoz visszatérő ember, kulturális eseményeken jelenlétével, megszólalásaival erősíti, biztatja, lelkesíti a településen élőket. Megjelent cikkeivel, írásaival öregbíti, viszi a község jó hírnevét. Neki köszönhetően a Kossuth Rádió Déli harangszó című műsorában a templom harangját és Mezőfalva rövid történetét hallhatta a nagyérdemű hallgatóság egy héten át. Mindemellett Pista bácsi nagylelkű adományozó is, hiszen a közelmúltban szeretett templomának felújításához 5 millió forinttal járult hozzá. E nagy összegű felajánlás – az önkormányzat rendelete értelmében – méltóvá teszi őt a József nádor-díj kitüntető címének elnyerésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában