Paul McCartney nyilatkozata jelentette a zenekar végét

2018.04.15. 09:00

A legendás négyes, a Beatles, ami a világ mániája lett…

Az úgynevezett könnyűzenére sokak szerint az angol The Beatles együttes volt a legnagyobb hatással. Az biztos, a mai napig töretlen a népszerűségük, és ők adták el minden idők legtöbb lemezét. A zenekar feloszlását 1970. április 10-én Paul McCartney jelentette be.

Agárdy Csaba

A Beatles klasszikus felállása 1962-ben jött létre. Balról jobbra: McCartney, Harrison, Ringo Starr, Lennon Fotó: thebeatles.com

A zenekar 1960-ban alakult meg Liverpoolban. Az együttest John Lennon (ének, ritmusgitár), Paul McCartney (ének, basszusgitár, zongora), George Harrison (ének, szólógitár, szitár) hozta létre. Az első dobosuk Pete Best volt, sőt, az első években (1960-61) Stuart Sutcliffe (gitáros) is velük játszott. A nagy négyes 1962-ben jött létre, ekkor Sutcliffe már képzőművészként dolgozott, Bestet pedig a banda menedzsere, Brian Epstein kirúgta a rajongók nagy felháborodása mellett. Bestet Ringó Starr váltotta.

A „Beatlemánia” Nagy-Britanniában kezdődött 1963. október 13-án: ekkor adtak televízió közvetítette koncertet a londoni Palladiumban. A mánia hamarosan átterjedt az Egyesült Államokra az Ed Sullivan Show-ban való fellépések hatására. Első lemezük a Please, Please Me 1963-ban jelent meg. Ezt még tizenkét stúdióalbum követte, az utolsót 1970-ben Let it Be címen adták ki.

A Beatlesre igen kevéssé hatott a blues (nem úgy, mint kortársára, a Rolling Stonesra). Bár zenéjük nagyon különböző forrásokból táplálkozott, valódi gyökere a popzene volt.

A Beatles klasszikus felállása 1962-ben jött létre. Balról jobbra: McCartney, Harrison, Ringo Starr, Lennon Fotó: thebeatles.com

A Beatles stílusát a szakértők a mai napig próbálják behatárolni. Néhányan állítják, a Beatlest leginkább befolyásoló művész Elvis Presley volt. Paul McCartney egy interjúban azt mondta, Elvis ébresztette fel az érdeklődését a gitár iránt, és John Lennon is szerette a zenéjét. Mások szerint viszont Elvis kis mértékben fedezhető fel az együttes hangzásában, számaik stílusában, mivel olyan széles körből találhatunk rájuk ható zenei stílusokat, mint a pop, az R&B, a soul és a korai rock. A Beatles egészen 1967-ig szárnyalt, az egész világon hihetetlenül népszerűek voltak, szó szerint rajongtak értük, a lányok sírógörcsöt kaptak, ha meglátták a Beatles tagjait. Az biztos, a Beatles még olyan egészen más stílusban, a kőkemény hardrockban „érdekelt” Ozzy Osbournra, a Black Sabbath énekesére is hatással volt.

A Beatles több mint egymilliárd lemezt adott el napjainkig Fotó: getsurrey.co.uk

A hanyatlás Brian Epstein 1967-es halálával kezdődött, ekkor megszűnt a Beatlest összetartó kohézió: a népszerűséggel jöttek a viták is, a banda tagjai külön utakon akartak járni. Természetesen személyes ellentétek is akadtak szép számmal, ezekért az együttes rajongói elsősorban John Lennon szerelmét, a japán Yoko Onót hibáztatták. 1970. április 10-én azután Paul McCartney, a McCartney című szólólemezének bemutatása kapcsán egy álinterjút jelentetett meg a sajtóban, ahol kérdezőként és válaszadóként az együttes feloszlásáról beszélt. Bár egyértelműen nem állította, hogy kilép a Beatlesből, és John Lennon is cáfolta a közös munka befejezését, a gyakorlatban ez a nyilatkozat valóban a befejezést jelentette az együttes számára.

Jöttek a viták, a banda tagjai külön utakon akartak járni

A zenekar sorsát Lennon 1980-as meg­gyilkolása végleg megpecsételte, a zenész ekkor negyvenéves volt. 2001-ben, ötvennyolc évesen azután tüdőrákban Harrison is elhunyt. Viszont a hetvenhat éves McCartney és a hetven­nyolc éves Ringo Starr még aktív.

Forrás: Rocklegendák (Oskar), thebits.hu, rubicon.hu, hu.wikipedia.org

John Lennon negyvenéves volt, amikor egy orült lelotte Fotó: ig.ft.com

Néhány érdekesség, csúcstartás

  • A Beatles több eladási rekordot is felállított és több mint ötven Top 40-es kislemezük jelent meg.
  • Az első brit zenekar volt, amely folyamatos népszerűségre tett szert az USA-ban.
  • Az EMI 1985-ös becslései szerint addigra már több mint egymilliárd lemezt adtak el világszerte, ez a szám 2004-ben 1,3 milliárd volt.
  • „Yesterday” című daluk a modern kori zenetörténet legtöbbször feldolgozott dala (több mint 3000 változata létezik).
  • Ők töltötték a legtöbb időt a slágerlisták élén (174 hetet az Egyesült Királyságban, 132 hetet az Egyesült Államokban).
  • A Beatles az egyetlen, amely ötször szerepel az Egyesült Királyság 100 legsikeresebb kislemezének listáján. Rajtuk kívül egyetlen előadó sem szerepel kettőnél több számmal.
  • Tizennyolc válogatás és hét karácsonyi lemezük jelent meg, négy filmben szerepeltek.
  • Az Egyesült Államokban húsz lemezük jelent meg.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában