A forradalom fegyvereiről

2018.03.19. 11:30

A Balaton Múzeum vándortárlata a rácalmási művelődési házban látható

Még a nemzeti ünnep előtt nyílt egy remek, múltfeltáró kiállítás a rácalmási művelődési házban. Egy forradalom és szabadságharc fegyverei, avagy mivel is harcoltak hőseink – a korban csúcsmodellnek számító pisztolytól az inkább a népfelkelők által használt kiegyenesített kaszáig.

Szabó Szabolcs

Dr. Haász Gabriella (képünk előterében), a Balaton Múzeum történésze mutatta be a vándorkiállítás anyagát a múlt héten hétfőn rendezett megnyitó vendégeinek

Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Egy forradalomhoz elég a sokat nyelt és megnyúzott nép haragja, ám egy szabadságharchoz már fegyverek is kellenek, és persze jól szervezett irányított hadsereg is, valamint egy áldozatok sokaságára kész háttérország, nemzet, amely szinte a nincsből is képes adni a harcoló alakulatokat segítve. Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc rendelkezett ezekkel a feltételekkel, így sokáig bírta is erővel és a már említett hát­országgal a kettős, roppant erős túlerővel szemben. E hét hétfőjén egy kiváló időszaki történelmi kiállítás nyílt a rác­almási művelődési házban.

A szabadságharc után évtizedeken keresztül elrejtve őrizték a fegyvereket
Fotós: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A tárlat bemutatja, milyen fegyverzettel is szálltak harcba akkor a haza hősei, és milyen fontos is volt a hadtestek finanszírozására a Kossuth bankó. A kiállítás, amely egészen március 26-ig díjmentesen szemlézhető, a keszthelyi Balaton Múzeum tulajdona, ám az intézmény szakemberei úgy látták, érdemes országos körútra indítani az anyagot, hiszen valóban ritkán találkozhatunk olyan eredeti fegyverekkel, amelyekkel a harcot eleink megvívták. A vándorkiállítás anyaga az 1848–49-es forradalom és szabadságharc témáját dolgozza fel a Balatoni Múzeum műtárgyainak segítségével.

Dr. Haász Gabriella (képünk előterében), a Balaton Múzeum történésze mutatta be a vándorkiállítás anyagát a múlt héten hétfőn rendezett megnyitó vendégeinek
Fotós: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A múlt hét hétfői megnyitón az említett intézmény történésze, dr. Haász Gabriella rövid, ám tartalmas előadásban mutatta be a kiállított tárgyakat és történetüket valamint a kapcsolódó forradalmi és hadieseményeket. – Ezt annak idején, 1849 után tilos volt otthon rejtegetni, büntetés várt azokra, akiknél megtalálták, de ennek ellenére, mint a passzív ellenállás jegyében mégis sokan őrizték meg padláson, szalma alatt, ládák mélyén, könyvekbe rejtve egész nagy tömegben a már beválthatatlan, nem értékesíthető, de mégis fontos egy-, két, öt-, tízforintos Kossuth bankókat.” – fogalmazott a múzeum történésze, Haász Gabriella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában