kultúrák találkozása

2018.02.12. 07:00

Francia lányok népviseletben táncoltak Dunaújvárosban

Nem kevesebb mint két és fél órás gálaműsort adott az elmúlt héten a francia testvérvárosunkból érkezett táncos csoport a Violin–Gárdonyi táncosaival közösen a Bartók nagytermében.

Balla Tibor

 

Fotók: Hankusz Kálmán

A Virginie Cosnier igazgatása alatt működő tánciskola Párizs déli külvárosában, Ville­juifben működik, és régóta ápol testvérvárosi kapcsolatot Dunaújvárossal, illetve a Gárdonyi iskolával. Idén a francia táncosok töltöttek 16-an egy szűk hetet Dunaújvárosban (az önkormányzat és Cserna Gábor polgármester segítségével), ahol családoknál szállásolták el őket. Így még jobban teljesülhetett a kitűzött cél, megismerni egymás kultúráját. Persze nem tétlenséggel teltek a napjaik, nagyon is keményen dolgoztak, ugyanis gyakorolniuk kellett a szatmári lassú és friss csárdást Tóth-Varga Zsuzsanna és Szerecz Róbert irányításával a gálaműsorra, no meg saját műsorszámaikat is. Sokat segített nekik Jónás Zsuzsanna és Szeitlné Mészáros Márta a tolmácsolásban, utóbbi a háttérszervezési feladatokban is.

Bár korábban is jártak már nálunk és korábban is volt közös tánctanulás, ám idén alaposan megadták a módját, kibérelték a Bartók színháztermét (természetesen a Bartók vezetése csak jelképes összeget kért), és mindösszesen 39 műsorelemből álló gálaműsorral álltak ki a tánckedvelő közönség elé. Az este repertoárja igencsak színesre sikeredett, hiszen egyenlő arányban igyekeztek a vendéglátók és a vendégek mindazt megmutatni, amit eleddig a táncművészet különféle ágazataiból megtanultak. Így aztán a kortárs és modern tánc, a balett, a musical, a formációs táncok és a különféle néptáncok váltották egymást a színpadon. A záróakkordban a Violin művészeti iskola jelmezeiben együtt járták a szatmári táncokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában