világszínvonal

2018.01.20. 14:00

A Finucci Bros Quartet turnéja állomásaként a Jazz Klubban lép fel

Ízek, szagok, fények, emberek? – kérdeztem Balogh Rolandot, akire joggal emlékeznek már világszerte a Los Angeles-i Six String Theory gitárverseny óta, amelynek zsűrijében John Scofield, Pat Martino és Mike Stern, Lee Ritenour és Nir Felder is ott ültek egymás mellett 2016-ban:

PÁLINKÁS ISTVÁN

Balogh Roland (középen) és muzsikustársai – Balogh Zoltán (zongora), Bordás József (dob), Horváth „Pluto” József (basszusgitár) és Havas Lajos „Chico” (ének) – a legtöbbet hozzák ki magukból

- Rengeteg emberrel találkoztam azóta szerte a világban – meséli a gitárművész -, Amerikában is. Tavaly óta folyamatosan tudunk előrehaladni és Isten megáldja azt, amit képviselünk és a tehetségünket. Tényleg a fény felé haladunk, a szeretet tart össze bennünket, s a legjobbat kívánjuk kihozni magunkból. Ezért is tudunk minél több emberrel megismerkedni szerte a világban és a zenei szakmában.

Mit tapasztal a hétről hétre való munkája során, ami miatt sokakat megérint és kimozdít zenéjük a hétköznapi rutinból?

- Emiatt jönnek a koncertjeinkre. Éppen pár napja volt két teltházas koncertünk Tóth Verával, s jöttek oda hozzánk, hogy nyár óta erre az érzésre, élményre vártak. Csak azt tudom mondani, amit ők, hogy azt a tüzet, ami belül ég, és azt az összetartást, amit a színpadon látni a zenén keresztül, ezt megtalálják. Azért jönnek, mert valami mást hallanak és látnak koncertteremben.

A 2009-ben alakult Finucci Bros Quartet, Balogh Roland vezetésével. A február 6-án a Művész Jazz Klubban fellépő együttes tagjai között találunk persze négy, ugyancsak kiemelkedő muzsikust, akik több számos versenyen bizonyították a tehetségüket. S valójában mindegyikőjükre jellemző a tétel, miszerint a világklasszist az különböztetni meg a sablontól, hogy egymástól is képesek tanulni.

Balogh Roland (középen) és muzsikustársai – Balogh Zoltán (zongora), Bordás József (dob), Horváth „Pluto” József (basszusgitár) és Havas Lajos „Chico” (ének) – a legtöbbet hozzák ki magukból

Roland is egy, a szeretetből táplálkozó nézetet osztja a kvartettre tekintve:

- Ha nem így lenne, nem mi lennénk. A hazám mindig Magyarország lesz, ez nem kérdés, nemzetközi szinten viszont fontosnak tartjuk bemutatni, mennyire tehetséges emberek élnek itt, és hogy világszínvonalat képviselnek. Emiatt fontos, hogy kimondjam azt is, itthon ezt nem mindig tudják úgy értékelni, mint külföldön. A jazz hazája Amerika. Ebből kifolyólag a mostani lemezszerződésünknek is a legmagasabb nívón kívánunk megfelelni. Ezt a kiadót nem mi kerestük, hanem ők minket. 2015-ben voltam a West Montgomery tiszteletére rendezett gitárversenyen. Ott ismerkedtem meg azzal a producerrel, aki ezt a versenyt is támogatta. Majd most voltam New Yorkban, ahol egy selfit is készítettem, s meglátta, kérte menjünk be az irodájába. Egy lemezszerződés lett, amit tavaly októberben vettünk fel, s most februárban jelenik meg. Tehát Los Angeles után most mondhatom, hogy az amerikaiak is elfogadnak. Legújabb lemezünk is ott készül, keverésre vár. Igen, ismerik a nevemet, akik pedig a zsűriben voltak világklasszisok, tudnak rólam, s közel ezer emberből a legjobb lehettem.

Horváth „Pluto” Józsefet (basszusgitár) ismerve, elfogadható tőlem, hogy lelkületben, játékban egyaránt jó őrültnek számít a jazzrajongók körében?

- Gyerekkori jó barátom, nagyon szeretjük a zenekart, együtt mozgunk, együtt gondolkodunk, együtt osztjuk meg az érzelmeinket, tényleg ismerjük egymást, ahogy Bordás Józsit (dob) is. Ikertesómat meg (nevet!), Balogh Zoltánt (zongora) valóban ismerem, közünk van egymáshoz egész biztosan. Azokkal tudunk együtt rezegni, olyan maradandót alkotni, ha kell, akikkel szeretjük egymást. És nagyon kívánom a Művész Jazz Klubnak, minél hosszabb ideig működjön, tudjon növekedni, sokkal több művészt tudjanak meghívni, és nagy közönsége legyen mindig. Nagyon boldogok vagyunk, hogy zenekarunkhoz egy olyan ember csatlakozott, akivel nemcsak zeneileg, hanem emberileg is maximálisan megértjük és testvérként szeretjük egymást. Mint tudjuk, a vokális zene mindig könnyebben tud eljutni az emberek szívéhez, mint szimplán az instrumentális zene. Havas Lajos „Chico” énekhangjával egy olyan pluszt ad legújabb dalainkhoz, amiben benne van szíve-lelke, és így zenekarunk még magasabb „érzelmi utazásra” repíti el a hallgató közönséget.

A Finucci Bros Qartetnek eddig négy nagylemeze látott napvilágot, 2013 óta turnéznak Erdélyben. Tavaly két alkalommal vettek részt koncertkörúton az USA-ban. Az új Finucci Bros lemezen Havas Lajos Artisjus-díjas énekművész is közreműködik, így 2018-as turnéjukra már öt főre bővült a zenekar. A legfrissebb projekt óta pedig Finucci Bros & Chico néven szerepelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában