Tárlat és családi összejövetel

2017.11.09. 19:56

A Csányi família Perkátáról elszármazott tagjai is ellátogatnak a megnyitóra

November 10-én, pénteken tartják a megnyitó ünnepségét annak a kiállításnak, amit a perkátai származású Csányi család tiszteletére rendeztek be. Az esemény 16 órakor kezdődik a Győry-kastély épületében.

HORVÁTH DÓRA

A művészetekkel kapcsolatot ápoló dinasztia mutatkozik be a Győry-kastélyban Fotó: Zsedrovits Enikõ

A tárlat maga egyben családi összejövetel is lesz, hiszen olyan tagjai is ellátogatnak a famíliának a perkátai helyszínre, akik elszármaztak a településről. A szépen berendezett teremben Csányi János, és a már elhunyt Csányi Lajos festőművészek, valamint Csányi Rudolf könyvkötőmester alkotásait mutatják be.

Csányi János és Csányi Rudolf Perkátán végezte el az általános iskolát, majd Dunaújvárosban folytatták tanulmányaikat. Csányi János először restaurátorként dolgozott, s ezt követően fordult a festészet irányába. Különböző festőtáborokban vett részt, s mai napig alkot. Csányi Rudolf könyvkötést tanult Dunaújvárosban, s a szakma mesterévé Budapesten vált. Díszes Bibliákat, értékes könyvek borítóját készítette el.

A művészek édesapja, Csányi Károly Perkátán élő zenész volt, aki a zenei mellett színészi tehetséggel is rendelkezett, édesanyjuk pedig Csányi Károlyné Julianna, aki idén töltötte be 95. életévét. Nyolc gyermekük közül hárman maradtak Perkátán, a többiek pedig elköltöztek és máshol alapítottak családot. Az unokák közül is többen léptek művészi pályára, többek között a megnyitón részt vevő, elismert színművész Csányi Sándor, a Thália Színház művészeti vezetője, valamint Csányi Dávid, a Kecskeméti Katona József színház tehetséges színművésze. Dédunokájuk, Csányi Kevin rendszeres résztvevője a perkátai kulturális rendezvényeknek, ahol szívesen szaval verseket.

Az esemény pénteken 16 órakor kezdődik a Győry-kastély épületében, ami egyben családi találkozó is lesz, országosan ismert nevekkel
Fotó: ZsE

 

A művészet mellett a család tagjai szívesen vesznek részt Perkáta közéletében: Csányi Lajos alapította meg Perkátán az első roma nemzetiségi önkormányzatot, ami aztán vezetője bekövetkezett betegsége és halála miatt nem kezdhette el kitűzött céljainak megvalósítását. Festőművészi munkássága mellett, grafikai alkotásai is kiemelkedőek.

A kiállítás bemutatja a három művész eddigi műveit, ahol láthatóak önarcképek, vallásos, misztikus és családi képek, valamint gyönyörű borítót kapott könyvek is megtekinthetők a tárlat során.

A megnyitón a felsorolt művészeken kívül köszöntőt mond még Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere, Fórizs Antal, a Perkátai Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, valamint Gáspár Aladár festőművész is. A program szervezői a Perkátai Roma Nemzetiségi Önkormányzat és a Perkátai Általános Művelődési Központ. A kiállítás egy hónapig tekinthető meg a Győry-kastélyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában