kortárs

2017.10.10. 11:00

Utószó: Németh Gáborral! Beszélgetés az Egy mormota nyara szerzőjével

Hosszas szünetjel után végre folytatódik az Utószó irodalmi antológia, azaz a szerzőfeleltetés a Szépírók Társaságával. A csütörtöki vendég: Németh Gábor, a kortárs prózairodalom egyik meghatározó alakja.

Szabó Szabolcs

_ng-7692_101017

Németh Gábor – írói álnevén Gabriely György József Attila-díjas (2004) magyar író, forgatókönyvíró, szerkesztő, egyetemi tanár, a kortárs magyar próza egyik meghatározó alakja. Számos regénye közül talán legutóbbi, a tavaly megjelent Egy mormota nyara kapta a legnagyobb figyelmet az olvasóközönségtől és a kritikusoktól egyaránt.

„A könyv végső kicsengése mégsem túlzottan optimista. A location scout története, amely a „bornírt idillel” veszi kezdetét, egy gyanútlan és ráérős angol reggelivel, a legvégén egy Camus-parafrázisba illesztett fatális elemmé alakítja ugyanezt a motívumot. Erről most nem is illendő többet elárulnom; Németh Gábor új regénye több helyen él a poentírozás eszközével, és a zárlatot ugyancsak egy csattanóra építi. De talán nem is ezek a váratlan fordulatok a legfontosabbak, hiszen a történetszálak finom rétegzettsége teszi gazdag, burjánzó könyvvé az Egy mormota nyarát. Nem érdemes átrohanni rajta, meghálálja a lassú olvasást.” – vallott könyvkritikájában Keresztesi József.

Németh Gábor több szempontból is a magyar kortárs próza meghatározó alakja, műveiben rendre aktuális társadalmi problémákat is tárgyal. Életútjáról, írói alkotómunkájáról Gyöngyössy Csaba pedagógus, műértő kérdezi majd a szerző, Németh Gábort. Kezdés csütörtökön 18 órakor a KMI-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában