Balázs Elemér és barátai

2017.10.27. 14:00

Szombaton este újabb remek dzsesszadaggal várják a műfaj szerelmeit

Eszelős, elementáris és feltehetően a sztenderdek játékával együtt is lélekforrongó hangulatnak néznek elébe a Művész Jazz Klubban szombaton este tíz órától azok, akik nem csak az elmúlt három év honosított hagyománya miatt imádják e helyütt a jazzt, de arról is van fogalmuk, mit jelent, ha a fellépők egyike még játszhatott Miles Davisszel. És játszott! 

Pálinkás István

a

Persze, minden együtt zenélésnek van előtörténete. Még Balázs Elemér (dob) életében is, aki viszont nemcsak azért visszajáró nagy oktatója a hangulatnak csapataival, mert szimbolikusan is összenőtt a keze a dobverőkkel, a ritmus pedig az életszemléletében van, hanem talán csak azért, mert a jazz egy olyan közeg, amiben tökéletességre tudja vinni értékszemléletét. Elmondása szerint Trio Midnightban is játszottak már együtt, majd a Balázs Elemér Grouppal a Művészetek Palotájában játszott Rick Margitza (saxofon – USA) vendégként. Nagy barátság kerekedett már akkor Balázs Elemérrel. Később három tenoros társaságában is alakítottak (Lakatos Tóni, Bolla Gabi és Rick). A jó kapcsolat odáig fajult, hogy az együtt játszás mellett döntöttek.

Franc Amsallem (zongora) Párizsban él, Elemér ott ismerkedett meg vele igazán. Rickhez pedig már a brüsszeli jazzversenyen volt szerencséje, amikor a Trio Midnight-tal indultak (akkor még a Nospa zenekarral!). Rick Margitza akkor duóban játszott Tim Ries-szel, a versenyt pedig meg is nyertek.

- Természetesen mindkettőjüket én hívtam, aminek lesz külföldi folytatása is. A mostani turné Nagyvárad, Debrecen, Győr állomásokat érintve alakul Balatonfüredet is érintve, végül pedig a Budapest Jazz Klub. Margitza itt ünnepli majd a születésnapját, hiszen 24-én született, nyilván koccintunk, de a játékra koncentrálunk. Nagyon szerencsés egybeesés, mert Franc pedig 23-án ünnepli, úgyhogy jók a csillagok. Rickkel nagyon jól játszom együtt, fantasztikusan érezzük egymást, kiváló kapcsolódásunk van, nagyon szeretjük egymás pályáját. Franc fantasztikus zongorista, a Párizsi Konzervatórium jazz tanszakán tanít. Nagyon bízom, hogy megtalálom vele is a közös nevezőt. Nagyon számít, hogy egy a gondolkodás. Rick szaxofonjátéka az igazi, régiekre emlékeztet, noha ő detroiti. Egyszerűen jól működik. A jazzben pedig úgy van, ha jól működik, s ha beszéljük a nyelvet – márpedig mindketten jól beszéljük – akkor az nagyon jó találkozásokat ötvözhet. Miles-szal játszani nagy dolog! Ez egy nagy-nagy pozitívum, s erre büszke is lehet. Nagyon komoly dolog ez. Tessék elképzelni, hogy a jazz egyik legnagyobb korszakalkotójával együtt kollaborálni játékban, az hatalmas nagy dolog. – mondta el lapunknak a Dunaújvárosba már szinte hazajáró Balázs Elemér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában