Közösségépítés és hagyományápolás

2017.09.19. 10:00

Negyven év értékteremtő munkáját ünnepelte a Horvátok és Szerbek Egyesülete

Megalakulásának 40. évfordulóját szombaton hangulatos gálával köszöntötte a Dunaújvárosi Horvátok és Szerbek Egyesülete a Bartók színház nagytermében.

Szabó Szabolcs

- A mesterségesen szított politikai konfliktusok ellenére is mindvégig erős, értékteremtő közösség maradt a Dunaújvárosi Horvátok és Szerbek Egyesülete, amely szinte napra pontosan 40 éve, 1972. szeptember 12-én még Délszláv Klubként kezdte meg működését – fogalmazott köszöntőjében Miskolczi László, az egyesület elnöke.

A budakalászi Rozmaring Szerb Tánccsoport is fellépett a Bartók színpadán rendezett jubileumi gálán Fotó: Zsedrovits Enikő

- Egy város életét olyan értékteremtő közösségek gazdagíthatják igazán eredményesen, mint a Dunaújvárosi Horvátok és Szerbek Egyesülete, valamint az aktív szerb és horvát nemzetiségi önkormányzatok. Immáron négy évtizedes munkájuk is kiváló bizonyítokul szolgál arra, miként is lehet ápolni és mások számára is átadni a hagyományokat, a tradíciókat, a fontos kulturális értékeket – fogalmazott ünnepi beszédében, Lőrinczi Konrád önkormányzati képviselő, aki Dunaújváros önkormányzatának nevében is köszöntötte a jubiláló közösséget. A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a Horvátok és Szerbek Egyesületének rendszeresen jelentkező rendezvényei már a város kulturális életének elmaradhatatlan részét képezik, az általuk szervezett programok mindenki előtt nyitva állnak. Lőrinczi Konrád kiemelte, az önkormányzat továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy támogassa az egyesület elképzeléseit, törekvéseit.

Nagy sikert aratott a Tököli Délszláv Táncegyüttes fellépése is Fotó: Zsedrovits Enikő

A 40. születésnapját ünneplő közösség nevében, az elnök, Miskolczi László szólt az egybegyűltekhez. Emlékeztetett rá, hogy szinte napra pontosan negyven évvel ezelőtt, 1972. szeptember 12-én alakult meg a Dunaújvárosi Délszláv Klub, amelynek legfontosabb célja az volt, hogy összefogja a városépítés során ideérkező, délszláv gyökerekkel bíró dunaújvárosiakat, valamint hogy együtt, közösségben ápolhassák sokszínű kultúrájukat, nyelvüket. Mindemellett sikerült bekapcsolódni a város kulturális életébe is, programjaik népszerűek lettek más dunaújvárosi polgárok körében.

Miskolczi László, a Dunaújvárosi Horvátok és Szerbek Egyesületének elnöke beszédében a Délszláv Klub alapítóiról is megemlékezett Fotó: ZsE

Az egyesület vezetője a jövőről is szólt, a város önkormányzatának és a nemzetiségi önkormányzatok segítségével tovább szeretnék folytatni a negyven éve megkezdett értékteremtő és közösségépítő munkát. A beszédek után már a zenés és táncos műsoroké volt a főszerep a színpadon, ahol a a Dunaújvárosi Fúvószenekar, a Sándor Frigyes Zeneiskola Harmonika Együttese, a Rácalmási Napsugár Asszonykórus, valamint a a budakalászi Rozmaring Szerb Tánccsoport produkciójának is tapsolhatott a szépszámú közönség. Az ünnepséget a Béke étteremben a KOLO együttes által vezetett táncház zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában