SZÍVEKBEN A SZENT KIRÁLY

2018.08.20. 07:47

Az államalapítóra emlékeznek szerte Fejér megyében

Augusztus 20. hazánk hazánk legfontosabb állami és egyházi ünnepe, amikor az államalapító Szent István királyra emlékezünk.

B. KISS LÁSZLÓ

Szent Jobb Székesfehérváon

A Hartvik legenda szerint ugyanis 1083-ban ezen a napon fejeződött be az uralkodó szentté avatásának szertartása. Szent Istvánt Székesfehérváron temették el az általa emeltetett bazilikában, és itt emelték föl szentté avatásakor a földi maradványait, és helyezték el egy oldalán, gazdagon díszített szarkofágba. Ez kőkoporsó a ma is látható a Nemzeti Emlékhely mauzóleumában. Fehérvár számára – ha lehet – még inkább kiemelkedően fontos ez a nap.

2013-ban ismét „találkozott” a Nemzeti Emlékhelyen Szent István fejereklyéje és a Szent Jobb Fotó: FMH-archív

Az 1222-es Aranybulla, amit a kontinens második alkotmányának is szokás nevezni, elrendelte, hogy a király vagy – képviseletében – a nádor, évenként köteles megjelenni Szent István napján Fehérváron. Ezek a napok lettek aztán a törvénylátó napok, amikor mindenki előadhatta a sérelmét. A Szent István által emelt fehérvári bazilika a középkorban az ország leglátogatottabb zarándokhelye volt, királyokat koronáztak a falai között, és uralkodók sora választotta nyughelyéül. Nem véletlenül központi színhelye hát az ünnepnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában