Kormányzati támogatás is érkezik

2024.05.11. 20:00

Összefogás a templomtető felújításáért - képgalériával

Nemes cél érdekében hívták egy csodás zenei és táncos élményekkel teli estre az érdeklődőket május 10-én a Bartók színházba. A Krisztus Király templom tetőfelújításához kérték a segítséget (a belépő-és támogatói jegyek megvásárlásával), s cserébe pedig egy igazán nívós kulturális programmal ajándékozták meg a közönséget helyi és térségi tehetségek.

Molnár Emese

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Baltási Nándor, a dunaújvárosi római katolikus egyházközség plébánosa úgy fogalmazott, különleges alkalomról van szó, amely mind a jótékonysági rendezvényre, mind pedig az esemény céljára is igaz. 

Keve Mártonné volt óvodapedagógus ötlete nyomán valósult meg ez a kezdeményezés, azzal a szándékkal, hogy adományt gyűjthessenek a római katolikus nagytemplom tetőszerkezetének felújítására.

A Krisztus Király Főtemplom a Szórád Márton és az Aranyvölgyi út ölelésében, a II. János Pál pápa téren áll, hatalmas színes üvegablakaival pedig olyan, mint egy kis ékszerdoboz a város szívében. 1993-ban rakták le a templom alapkövét, majd 2000-ben szentelték fel. A plébános elmondta, sajnos akad sok kivetnivaló a kivitelezésben, így például a tetőszerkezet. Ha éppen esősebb az időjárás, beázik az építmény, vödröket is ki kell tenni, a fagy pedig a burkolatnak sem tesz jót. A tető javítására magas árajánlatokat kaptak, legalább tizenöt millió forintba kerülne a munkálat. A templom alapvetően egy vallási tér, de közösségi színtér is egyben, így jött az ötlet, hogy segítségül hívják az összefogás közösségi erejét.

Megulesz Gabriella, a Dunaújvárosi Karitász Csoport vezetője, a jótékonysági rendezvény egyik szervezője elmondta, 

minden fellépő az első hívó szóra csatlakozott a kezdeményezéshez

, így egy nagyon színvonalas kulturális műsort állt össze a május 10-i programra. A zenei élményeken túl a tánc és a vers is megjelent a repertoárban, többek közt a Sándor Frigyes Zeneiskola, a Móricz, a Széchenyi és a Rosti iskola, a Dunaújvárosi Óvoda, a Dunaújvárosi Vegyeskar, a Baracs Néptáncegyüttes és Kiss Péter harmonikaművész jóvoltából.

Sokan érkeztek a jótékonysági rendezvényre, a közönség soraiban foglalt helyet például Magyar András, a Fidesz-KDNP és a JUVE polgármesterjelöltje is, aki úgy fogalmazott, minden jó ügy mellé oda kell állni, ráadásul ezen a jótékonysági programon kaphattak egy szeletet abból is, hogy milyen sokszínű városunk kulturális élete.

Jelen volt dr. Mészáros Lajos, térségünk országgyűlési képviselője is, aki elmondta, fogadóórája során felkereste őt is Keve Mártonné, hogy segítsen forrást találni a templom tetőfelújításához. Tájékozódott a problémáról Baltási Nándor plébánosnál, és dr. Molnár Krisztiánnal, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnökével beszéltek is ez ügyben Spányi Antal megyéspüspökkel. 

A Parlamentben Soltész Miklóst, az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkárt is megkereste a problémával dr. Mészáros Lajos, és már arról számolhat be, hogy a Miniszterelnökséghez beadott pályázat sikeres volt, a dunaújvárosi templom tetőfelújítására több, mint 12 millió forintot biztosítanak. 

A jótékonysági rendezvény bevételeit a járulékos költségekre, a befolyó víz által okozott károk további elhárítására lehet majd fordítani.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában