Fészket raktak a baracsiak

2024.04.25. 19:30

Gólyafészek mentése, avagy Baracson beindult a „fészekrakó program”

Baracsra újabb gólyapár költözött a Faluház melletti parkba, ahol a fészket a légvédelmi szirénára építették. A nagy örömünk mellé az aggodalom is megjelent.

Duol.hu
 

Több lakos is jelezte, hogy a gólyák által oda hordott ágak rendre kiesnek – leesnek, ami így veszélyt jelent a tojásokra nézve. Erre az egyik lakó Frankó Zsolt is felfigyelt. Felvette a kapcsolatot a Baracs Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület egyik vezetőségi tagjával Sebestyénné Martin Gabriella gazdasági vezetőjével, aki elmondta, hogy van egy felesleges gólyafészke, melyet szeretne felajánlani a gólya pár részére. Sebestyénné ezt követően felvette a kapcsolatot az önkormányzat jegyzőjével dr. Horváth Zsolttal és Várai Róbert polgármesterrel, akik elkezdtek telefonálgatni a megfelelő hatóságokhoz az engedélyeztetés érdekében. Az engedélyek megadását követően Árgyelán Gergő egyéni vállalkozó emelőkosaras autóval érkezett a gólyamentők segítésére. Frankó Zsolttal közösen megtekintették a fészket. Megállapították, hogy ami felrakásra kerülne fészek, azt nem tudják felszerelni, mivel a légvédelmi sziréna kúpos teteje nem fémből, vasból van, hanem üvegszálas kúptető. A gólyák által készített fészek viszont már olyan készültségi állapotot mutatott, hogy azt kár lett volna szétszedni. Frankó Zsolt ötlete nyomán az üvegszálas tetőre lapos acél kampókat helyeztek fel a fészek köré, ami elősegíti a gólyafészek biztonságos továbbépítését és az esetleges nagy szél esetén megakadályozza a fészek leesését. 

 

Az összefogásnak hála most már biztonságban tudhatjuk a gólyapárunk fészkét, mely során remélhetőleg a pár megajándékozza telepélésünket egy újabb gólyabébivel vagy bébikkel. Ebből is az látszik, hogy a település lakói, ha kell önzetlenül és egyből összefognak egy nemes ügy érdekében. Várai Róbert polgármester a megmaradt gólyafészek elhelyezésére engedélyt adott a település elején a Liget sornál lévő önkormányzati tulajdonban lévő oszlopra való felhelyezésére, így elősegítve a további gólyapár fészekrakását. 

Köszönjük a segítséget, aki e nemes ügy érdekében valamilyen formában hozzájárult. Segítők: Frankó Zsolt, Árgyelán Gergő, Sebestyénné Martin Gabriella, Várai Róbert polgármester, dr. Horváth Zsolt jegyző, Greksa János Baracs online. Cikkünket nem is tudnám más mondattal befejezni csak a következő képen, ahogy Sebestyénné Martin Gabriella Önkéntes tűzoltónk mondta polgármesterünk részére idézem: 

Polgármester úr, mondhatjuk egy kicsit viccesen, hogy Baracson beindult a Fészekrakó program.

 

Szerző:  Sebestyén Tamás parancsnok-helyettes

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában