Közösségépítés, múltidézés és adományozás

2024.03.11. 20:00

Rácalmásról készült festményt vásároltak a rácalmásiaknak egy aukción

Egy festményt ajándékozott nőnap alkalmából a rácalmásiaknak Kiss András, a Dunaújvárosi Egyetem oktatója, aki a dunaújvárosi Tourinform hajdani vezetőjeként, elkötelezett a városmarketing és a közösségépítés iránt. Rácalmási lakosként ugyanezzel az elkötelezettséggel folytatja az értékmegőrzést és közösségépítést.

Duol.hu

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ennek egyik eleme volt, hogy Schmidt Krisztián barátjával közösen létrehozták a Rácalmás 1696 Facebook-csoportot, amely már közel 1400 tagot számlál.

Mint elmondta, a csoport elnevezése arra az évszámra utal, amikor Rácalmás a különböző településrészek egyesülésével valójában Rácalmássá vált. A közösségi oldalra éppen ezért szívesen töltenek fel a város múltjával kapcsolatos emlékeket. Így talált rá Schmidt Krisztián, Reuter Ágoston Napsütötte utca Rácalmáson című festményének fotójára is. A közösségi oldalon nagy népszerűségnek örvendett a helytörténeti ihletésű festmény, amely 1944-ben készült. Utánajárva megtalálták, hogy egy balatonszemesi galéria eladásra hirdeti a képet. Kiss András ötvenezer forintért megvásárolta és felajánlotta a településének. Így a Kossuth Lajos utca negyvenes évekbeli képének művészi megörökítése most a szociális központtá felújított volt városháza épületében kapott méltó helyet. Kiss András és Schrick István polgármester március 8-án ünnepélyes keretek között adta át a festményt az intézménynek.

Reuter Ágoston (1893.–1966.) rajztanár az Országos Mintarajziskolában tanult, de a nagybányai művésztelepen is képezte magát. Pályáját tanárként kezdte (1917–23), majd polgári iskolai kézimunka-oktató (1923–27) és polgári iskolai tanár volt (1927–44). 1945-ben részt vett a Képzőművészeti Főiskola rajzmódszertani tanszékének újraszervezésében. 1946-tól országos rajzszakfelügyelő, a budapesti Pedagógiai Főiskola rajzmódszertani tanszékének vezetője volt. 1952-től nyugdíjazásáig (1955) a bp.-i Szakfelügyeleti és Továbbképzési Intézet rajzmódszertani tanszékét vezette. Megalapította a Művészetszemlélet c. folyóiratot (1946). Megindította az Én múzeumom elnevezésű mozgalmat, amely reprodukciógyűjtemények összeállítására serkentette a tanulókat. – Irod. R. Á. (Rajztanítás, 1967. 1. sz.).

Az átadási ceremóniára a jeles napon délelőtt került sor. Elsőként Schrick István polgármester köszöntötte a jelenlévő hölgyeket és az ünnepség résztvevőit, kiemelten Kiss Andrást, a fiatal lokálpatriótát. Majd át is adta a szót az adományozónak.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

– Mi akik Rácalmáson nőttünk fel és végig éltük a település fejlődését, hisszük, hogy éppoly fontos az épített környezet és ehhez kapcsolódó hagyományok mellett a kultúra megőrzése is. Ugyanis emelik a színvonalat és erősítik a lokálpatriotizmust, Mikor az interneten láttuk településünk múltját őrző festményt azt gondoltuk, hogy nem szabad ezt a kivételes alkotást egy magángyűjteménybe bezárni. Hanem igazán méltó helye közkincsként egy közösségi térben, egy helyi intézményben lenne – fejtette ki Kiss András.

Ezt követően Vass Erika a Rácalmási Szociális Központ vezetője  köszönte meg az adományozó áldozatos munkáját, hangsúlyozva, hogy külön öröm, hogy a rácalmási utcaképet ábrázoló festmény ezentúl az intézmény falait díszítheti.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az idősek nappali ellátására szolgáló közösségi tér egyik falára helyezték el az egykori rácalmási utcaképet ábrázoló műalkotást, amelyet végül a rendhagyó nőnapi ünnepség részeként lepleztek le és tettek közkincsé. 

A rácalmási kötődésű alkotó impresszionista, pasztelles stílusjegyeket magánviselő, épületeket ábrázoló tájkép festménye. A lakóházak mellett, olyan ismert épületek fedezhetőek fel rajta mint az ortodox templom, a régi templom, vagy a Szentháromság tér. Az alkotás egyben érdekes kordokumentum is, mivel mára már letűnt részét örökíti meg a településnek, hiszen az egykori rácalmási partfalcsúszás miatt már nem létezik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában