Fejér

2024.03.09. 11:00

Jó hírek a Velencei-tó vízszintjéről

A „szűk esztendők” után újra üzemi vízszinten (140 cm) a Velencei-tó – közölte Facebook oldalán dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Duol.hu

A vármegyei elnök ezt írta a bejegyzésében: Tessely Zoltán országgyűlési képviselő úrral és Tóth Istvánnal, Gárdony Város polgármesterével az Agárdi Hivatalos Vízmércénél örömmel nyugtáztuk, hogy a Velencei-tó elérte a 140 centiméteres üzemi vízszintet! A legfőbb köszönet elsősorban a JóIstené a sok téli csapadékért, de emellett a közös munkának is meglett az eredménye! A Pátkai Víztározó 2023. január és április közötti megnyitása 13 centiméter vízszintemelkedést eredményezett, valamint a tavaly december 19-i újabb megnyitás további 18 centiméter vízszintemelkedést hozott mostanáig.

Azaz a 2023. év eleje óta a Pátkai Tározóból leengedett víz, ezidáig 31 centiméternyi vízszint-emelkedést eredményezett!!! Megjegyzem, hogy amikor elindult a vízleeresztés, folyamatosan azzal támadtak minket, hogy ez maximum 3-4 cm vízoszlop-növekedést eredményezhet. Tízszer ennyi lett!!!

A Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Pátkai Víztározó teljesen leengedésre kerül – ez további több centimétert jelent majd a Velencei-tó vízszintje vonatkozásában. A Zámolyi-tározó vízállása jelenleg 4 méter (2,38 millió m3 vízmennyiség), ennek leengedése a Velencei-tóra vetítve mintegy további 10 cm plusz-vízszintnek felel meg. 

Hálás köszönet mindenkinek, aki kivette a részét a munkából! Köszönet illeti Sukoró, Pákozd, Gárdony települések önkormányzatát, a közreműködő szakhatóságokat, valamint, nem utolsó sorban, a tókörnyéki önkénteseket, civileket – közülük is kiemelkedik a Krausz György vezette velencei civil csapat - a példás helytállásért, melynek során velük közösen kitakarítottuk a települések vízlevezető rendszerét, egészen a Velencei-tóig eljuttatva az ezekben folyó vizet. Ezek a munkálatok további 10 centiméter emelkedést jelentettek a Velencei-tó vízszintje tekintetében.

Ha minden a terveink szerint alakul, akkor a szezonra akár a 160 centimétert is elérheti a tó vízszintje!!! A Tessely Zoltán országgyűlési képviselő úrral általunk elindított közös munkát szeretett tavunk megmentése érdekében tovább folytatjuk, számítunk az eddigi partnereinkre, s természetesen a jó közös ügyhöz minden ezután csatlakozni kívánót is szeretettel várunk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában