Visszatekintő (I. rész)

2024.01.05. 20:00

Filmforgatás a Duna-parton, főhercegi látogatás és lőszermentesítési munka a Kandó Kálmán térnél

Hullámvasútban érezhettük magunkat 2023-ban. A Dunaferr körül zajló tortúra is tovább folytatódott, az ország számos pontján gyógyszerhiány ütötte fel a fejét, a Törökországot és Szíriát érintő földrengés pedig az egész világot megrázta. Ugyanakkor az előző évben számos esemény adott okot az ünneplésre is. 2023 első negyedévének történéseiből szemezgettünk.

Szente Patrícia Andrea

Január

A Szent Pantaleon Kórház első újszülött gyermeke 2023-ban egy apostagi kisfiú, Urfi Ádám volt, aki éjfél után mindössze egyetlen perccel született meg. Az újév első dunaújvárosi babája, Gerzsenyi Olivér pedig január 12-én 1 óra 21 perckor jött világra.

Megalakulásának tizenöt éves évfordulóját ünnepelte a Rácalmási Nordic Walking Klub, aminek tagjai egy közös gyaloglással készültek a jubileumi alkalomra. A január 7-ei program célállomása a csapat egyik alapítójának udvara volt, ahol később a gyaloglók közös emlékeiket felidézve ünnepeltek.

A Székesfehérvári Törvényszék január 12-én elrendelte a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna-, és Hőszolgáltató Kft. (DVCSH) felszámolását.

A Liberty, Liberty Steel Central Europe Kft. néven – budapesti székhellyel, 2023. január 10-i bejegyzéssel – céget alapított Magyarországon. A Dunaferr felszámolóbiztosa még az előző év decemberében adott tájékoztatást arról, hogy több szakmai befektető érdeklődik a gyár és annak további működtetése iránt, ebben pedig az indiai-angol acélipari óriás is érdekelt volt. 

Januárban gyógyszerhiány nehezítette az országban, így Dunaújvárosban és a környező településeken élők helyzetét is, voltak, akik heteken keresztül nem jutottak hozzá a szükséges termékekhez. A legjellemzőbb az inzulinkészítmények tartós hiánya volt, de a forróitalporok, és a gyerekek számára készült lázcsillapító szirupok, kúpok is hiánycikknek számítottak.

Különleges vendég érkezett városunkba január 19-én, mégpedig Habsburg-Lotharingiai Mihály, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány elnöke. A főherceg először a római katolikus nagytemplomba látogatott, ezután pedig beszélgetésre is várták az egyetemen.

Habsburg-Lotharingiai Mihály, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány elnöke
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Rendhagyó módon a Kultik Dunaújváros filmszínházban tartotta meg a Szonáta Zeneművészeti Alapítvány és a Sándor Frigyes Zeneiskola hagyományos újévköszöntő gálakoncertjét január 20-án. A nagyszabású műsorfolyam első felében a városi zeneiskola növendékei léptek fel, az est második felvonásában pedig Dunaújvároshoz és a zeneiskolához is sok szálon kötődő Kelemen Angelika Jazz Quartet produkcióját élvezhette a közönség.

Január 25-én egy 16 éves fiú a vele szemben intézkedő rendőrt lábon szúrta Dunaújvárosban, a Római városrészben. A fiú ellen felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt indult eljárás. A Budai Központi Kerületi Bíróság január 28-i ülésén a gyanúsított letartóztatásáról döntött.

Február

Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán jelentette be február 1-jén, hogy dr. Mészáros Lajos, térségünk országgyűlési képviselőjének előterjesztésére a kormány azt a döntést hozta, hogy a kabinet a következő fél évben kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét, több mint 16 milliárd forintot.

Dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő és Orbán Viktor miniszterelnök 

Februárban Törökországot és Szíriát is nagy károkat okozó földrengés sújtotta. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kutató-mentő csapata, a Hunor február 6-án indult Törökországba, az 55 tagú mentőegység tagjai között pedig Bauer Ákos tűzoltó százados, a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka is szerepelt. Technikai kezelőként bontási és kiemelési munkákban, valamint mentőkutyás és műszeres kutatásban vett részt.

A február 15-én tartott közgyűlésen átadták a Dunaújváros Sportjáért díjat, melyet Krausz István vehetett át.

A Dunaújvárosi Hírlap és a duol.hu által kihirdetett Év Embere, Év Sportolója és az Év Edzője közönségszavazás eredményét is kihirdettük. Az Év Embere 2022 közönségdíját Pribil Sándor, a vérlovagok egyik alapítója, a dunaújvárosi hajléktalanellátás vezetője, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány elnöke vehette át. Az Év Sportolója női kategóriájának díját Nyikos Veronika birkózó, férfi kategóriájának díját pedig Kovács-Seres Hunor úszó nyerte el, a legjobb női csapat a DAC kézilabdacsapat, a legjobb férficsapat pedig a DKSE U19 röplabdacsapata lett. Az Év Edzője 2022 közönségdíját pedig Kiss Károly birkózóedző lett.

A Dunaújvárosi Hírlap és a duol.hu által kihirdetett közönségszavazás eredményhirdetése
Fotó: Laczkó Izabella

Február 16-án hosszú évek után nyitott kapukkal várták a sajtó munkatársait a Dunaferr főkapujánál. A Dunaferr és a Liberty szakemberei ugyanis közösen elérték azt, hogy a 2-es számú nagyolvasztó újraindítása megtörténhetett és a hideghengerműben is életre keltették a folyamatokat.

Filmforgatás miatt február 22-én és 23-án lezárták Rácalmáson a Parti sétányt. A Duna-parti helyszínen a Disney+ nevű streaming szolgáltató dolgozott saját gyártású filmjén, az El Turco, vagyis A török című sorozaton.

Mindkét irányban lezárás volt a filmforgatás miatt Rácalmáson

A Szent Pantaleon Kórház tudományos ülésén 2023 februárjában a sebészet volt a középpontban: a műtéti eljárások, esetbemutatók mellett az osztály szakmai és területi fejlődése is kiemelt szerepet kapott az intézmény sebészeti osztályának 70 éves jubileuma alkalmából.

Március

A téli kényszerszünet után 2023 márciusában újra kinyitotta kapuit a Bartók Kamaraszínház. Hálául a nézők türelméért és kitartásáért úgy döntöttek, a március 5-i első felnőttelőadásukat, Tatay Sándor Kinizsi Pál című táncjátékát minden dunaújvárosi számára ingyenessé teszik.

Budavári Árpádot bízták meg március 1-jei hatállyal a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetésével. Mostani megbízatása előtt Budavári Árpád a gárdonyi kapitányságot vezette, de irányította a bicskei és a sárbogárdi egyenruhások munkáját is, és városunk rendőrkapitánya is volt már.

Nagy sikerrel rendezte meg a Dunaújvárosi Acélbikák és a Jövő Új-Városáért Egyesület március 4-én a szezonzáró Jégfény Party-t, ami jótékony célt is szolgált: a szervezők a bevétel egy részét a Jószolgálati Otthonnak ajánlották fel.

Márciusban rendkívüli sajtótájékoztatót tartott dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke és dr. Mészáros Lajos a térség országgyűlési képviselője amiatt, mert Dunaújváros önkormányzata végrehajtási eljárást, inkasszót kezdeményezett a Dunaferr tagvállalatával, az ISD Kokszoló Kft.-vel szemben, ezáltal pedig veszélybe került a vasműs dolgozók másnapi bérkifizetése, sőt az egész gyár működtetése.

2023-ban 69 százalékos emelkedés volt a Dunaújvárosi Egyetemen az első helyes jelentkezők számában a 2022-es évhez képest. Az egyetemre a 2023-as általános felvételi eljárásban közel 4100 jelentkezés érkezett, ebből 1172 fő választotta a Dunaújvárosi Egyetemet első helyen.

Március 17-én a Dózsa György úton a Kandó Kálmán tér szomszédságában a földmunkák során egy közel 40 centiméter hosszú lőszerre bukkantak a kivitelező cég munkatársai. A kiérkező tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy az eszköz egy magyar 40 mm-es légvédelmi gépágyú repeszlőszere.

A Kandó Kálmán tér szomszédságában a földmunkák során egy közel 40 centiméter hosszú lőszerre bukkantak
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Dunaferr: március közepén újraindította meleghengerművét, amely fontos lépés a hosszú távú, hatékony üzem-, illetve üzletmenet felé.

Kerek évfordulót ünnepeltek a Római városrészi tagóvodában: az intézmény immár fél évszázaddal ezelőtt nyitotta meg kapuit. A jubiláló óvoda március 27-én tartott ünnepségén jelen voltak az egykori munkatársak és a társtagóvodák képviselői is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában