Karácsonyváró

2023.12.01. 08:00

Első adventi hétvége programjai négy településen

Szinte minden településen ünnepváró közösségi programokat állítottak össze az adventi hétvégékre. Dunaföldváron, Daruszentmiklóson, Előszálláson és Nagykarácsonyban szemléztük a szervezők által összeállított kínálatot.

Balogh Tamás

Illusztráció

Fotó: Keresztesi Balázs / Metropol

Dunaföldvári Advent

 2023. december 3-án, vasárnap kezdődik. A hűvös idő dacára a rendezők reményei szerint ismét benépesül a vár udvara, és a vendégmarasztaló lehetőségek miatt estig maradnak. 15 órakor nyílik a vásár, a kínálatban a hagyományos tea, forralt bor, zsíros kenyér szerepel. 17 órakor következik a gyertyagyújtás, amely előtt Szabó Oszkár római katolikus plébános mond  áldást. A szabadtéri színpadon az óvó nénik és a Beszédes József Általános Iskola alsó és felső tagozatosainak műsorát láthatjuk. 

Másnap, december 4-től Adventi kiállítás nyílik a könyvtárban.

Daruszentmiklósi közös ünneplés

A helyi Falulánc Szövetség invitálja a település lakóit a közös ünnepségekre. Az első gyertya meggyújtására most vasárnap 16 órakor kerül sor a Faluházban. A programban a Benedek Elek Általános Tagiskola tanulói szerepelnek.

Előszálláson fenyőfadíszítés és Mikulás-futás

Az Előszállási Ifjúsági Egyesület tagjai vették kezükbe az ünnepi eseménysorozat megszervezését. Ebben az első közös eseményükre a falu karácsonyfájának feldíszítésére december 2-án, szombat 14.00 órára várják az ügyes kezű segítőket. 

Másnap ugyanezen a helyszínen várják a hagyományos Mikulás-futáson indulókat 9.20 és 10 óra között. Innét rajtolnak el és meg sem állnak a nagykarácsonyi Mikulásházig, ahol egy kis figyelmességgel várják őket. Utána természetesen hasonló módon teszik meg a megközelítőleg 6 kilométeres távolságot. A felhívásukban szerepel, hogy a túrát akár kerékpárral, vagy lovas kocsival is megtehetik az abban is járatos sportemberek.

Nagykarácsonyban a templomban és a Mikulásházban lesz program

Az adventi hétvégi műsorokat a helyi templomban rendezik meg. Az első ünnepi szentmise december 3-án, 11.30-kor kezdődik, amit Szabó Júlia és Dienes János énekműsora követ. Ez után Scheier Zsolt, a község polgármestere mondja el az ünnepi beszédét, majd meggyújtják meg az első adventi gyertyát.

Az ünnepi szertartás mellet a Mikulásházban világi ünnepség keretében fogadják az odalátogató családokat, valamint az említett előszállási futókat is. Amikor ott jól kijátszották magukat, átsétálhatnak a közelben lévő játszóházba, ahol újabb játszási lehetőséggel és egy jó konyhával várják a betérőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában