Ünnep előtti piaci hajrá

2023.12.21. 07:00

A darálónak teljesen mindegy

A karácsonyi készülődés hajrájához érkeztünk. A sütés-főzés előkészületei is a célvonalnál járnak, sőt, van olyan édesség, amit már a napokban el lehet készíteni.

Agárdy Csaba

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ennek szellemében tettük meg a szokásos heti körutunkat a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon.

A bejgli alapvetés a magyar családok karácsonyi asztalán. A két klasszikus a diós és a mákos. Tehát megnéztük, mennyiért juthatunk az idén a töltelékekhez valókhoz. A dió kilója 3600 és 4000 forint között mozog. Az árkülönbség abból adódik, hogy mennyire apró, felezve vagy negyedelve kapható, de a minőség hasonló. Ahogy az egyik árus frappánsan megfogalmazta: a darálónak mindegy, mekkora dióbél kerül bele.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A mákot zacskókba kiszerelve kaphatjuk meg, 25 dekagrammos, fél kilós és kilós adagokban. A huszonöt dekás általában 640 forint, a fél kilós a duplája és így tovább.

A mogyoróhoz 1990 és 4900 forint között juthatunk hozzá. Hogy mi a különbség? Első ránézésre nekem nem tűnt fel, de a gazda kiokosított: az olcsóbb nincs feltörve, pucolva, a drágább viszont igen. (Magamfajta rutinos piaclátogatónak ez azért feltűnhetett volna.)

Az ugyancsak népszerű mandula a legdrágább, általában 5000 forintot kell egy kilogrammért leszurkolni.

Szokásunkhoz híven egy recepttel most is segítünk az ünnepi készülődésben. Ezúttal nem valamilyen klasszikusról, vagy valami különlegességről kívánunk szólni, hanem egy klasszikus töltelékről egy kis csavarral. Ez nem más, mint a narancsos diós töltelék mazsolával.

Hozzávalóknak be kell szereznünk egy narancs reszelt héját, tehetünk hozzá egy kis narancslevet is (a héj reszelésénél legyünk óvatosak, mert ha „túlreszeljük” magunkat, kesernyés lesz a töltelékünk). Elmaradhatatlan alapanyagunk 4 dkg mazsola, 6 dkg méz, 4 dkg kristálycukor, 8 dkg tej (ez nincs egy deciliter), 20 dkg darált dió, egy csomag vaníliás cukor.

Az elkészítése pofonegyszerű – a végeredmény viszont annál kiválóbb. Megmossuk és legalább félórára kevés forró vízbe áztatjuk a mazsolát (ízesíthetjük egy kevés rummal, vagy Jamaicai rumaromával). Felforraljuk a tejet, majd összekeverjük a többi hozzávalóval, végül beleforgatjuk a leszűrt mazsolát is. Teljesen hidegre hűtjük. Ezután már mehet is a bejgli tésztába – tekercsként, szeletként, tortaként.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában