Hivatalos ügyek

2023.10.28. 17:00

Mindegy milyen név áll a személyin vagy a lakcímkártyán, ha az anyakönyvi kivonatban más szerepel?

Nem túl szerencsés, ha az anyakönyv és a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adattartalma eltér. Sőt, mondhatni igen problémás, ha valakinél ilyen helyzet áll fent, ugyanis megeshet, hogy akár egy hónapig nem tud eljárni hivatalos ügyeiben.

Duol.hu

Mint azt a társoldalunk a feol.hu megtudta egy székesfehérvári férfival és családtagjaival pontosan ez történt és y-ra végződő vezetéknevüket az anyakönyvi hivatal pontos i-re cserélte. Állításuk szerint ezt mindenféle tájékoztatás nélkül tették és véletlenül szembesültek vele – olvasható az Indexen. 

De mégis mi indokolná ezt és ezt valóban tájékoztatás nélkül tette-e az anyakönyvi hivatal? Erről kérdeztük őket. 

– Fontos kiemelni, hogy nem helyi szabályozáshoz kapcsolódó témáról, hanem az anyakönyvi törvény hatálya alá tartozó esetről van szó. 2014. július 1. napjától országosan bevezetésre került az Elektronikus Anyakönyvi Rendszer, amelybe az adatok feltöltése a papír alapú anyakönyvekből – az egyes személyek anyakönyvi eseményeinek keletkezésével, illetve hivatalból – folyamatosan történik. A vonatkozó törvény 82. § (2) bekezdése értelmében, ha az anyakönyv és a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adattartalma eltér, az ellenkező bizonyításig az anyakönyvet kell hitelesnek tekinteni – válaszolták, majd azt is hozzátették, hogy az anyakönyvvezetőnek vagy az anyakönyvi szervnek, amennyiben az adatok között eltérést tapasztal az adateltérés megszüntetése iránt hivatalból köteles intézkedni, de erről az érintetteket is tájékoztatják.

A továbbiakban kiemelték azt is, hogy névváltoztatásra van lehetőség, amelyhez a Hatósági Főosztály munkatársai minden segítséget megadnak. Ugyanekkor a névváltoztatás visszaállítása Budapest Főváros Kormányhivatala Névváltoztatási és Anyakönyvi Osztály hatásköre. Az illetékes hatóságnak 45 nap alatt kell döntenie a beérkezett kérelmekről. 

Forrás: feol.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában