Főtisztelendő Spányi Antal megyéspüspök celebrálta

2023.07.03. 15:00

Szentmise a 300 éves adonyi katolikus templomban

Az adonyi Sarlós Boldogasszony Katolikus plébániatemplom fennállásának 300. évfordulóját ünnepeljük ebben az évben. Ennek emlékére és tiszteletére július 1-én, szombaton Főtisztelendő Spányi Antal megyéspüspök atya szentmisét celebrált.

Duol.hu

Fotó: Dr. Mészáros Lajos FB-oldala

Az adonyi programsorozat része volt a szentmise, amelyen részt vett dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Ronyecz Péter, Adony polgármestere és dr. Mészáros Lajos, térségünk országgyűlési képviselője is.

„Egymást követő nemzedékeken át őrizzük keresztény hitünket. A történelem forgatagában templomaink, szentélyeink pedig állnak.” – tette közzé közösségi profilján a képviselő, hozzátéve, azt kívánja az adonyiaknak, hogy ez a templom még hosszú emberöltőkön keresztül szolgálja a közösségeket.

Ezt követően július 2-án Sarlós Boldogasszony ünnepet tartottak és agapét, majd a közművelődési intézményben a templom 300 éves évfordulójára készült film- és könyvbemutatót tartottak.

Adony az 1332-es vatikáni összeírás szerint már templomos hely volt. A közösségnek otthont adó Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt templom mostani formáját 1723-ban nyerte el. Az akkor betelepülő svábok építették barokk stílusban a török hódoltság idején elpusztult templom helyett, részben annak, illetve az akkor még látható római kori katonai tábor (Vetus Salina) köveit felhasználva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában