Évet zárt a Dunaújvárosi Egyetem

2023.07.03. 17:30

Alkalmazkodva az ipari környezet és a munkaerőpiac változásához

Múlt pénteken zárult a Dunaújvárosi Egyetemen a 2022-23-as tanév, amelyen 258 hallgató vehette át diplomáját, oklevekét. Az ünnepi eseményen Dr. habil András István foglalta össze, értékelte a mögöttünk hagyott esztendőt.

Várkonyi Zsolt

Fotó: Laczkó Izabella

A rektor expozéjában elmondta, hogy a fenntartói modellváltásnak is köszönhetően az Intézményfejlesztési Tervben három dimenzióban rögzített célok kijelölik számunkra azokat a fejlődési lehetőségeket, amelyek által a Dunaújvárosi Egyetem (DUE) és egyúttal a térség fejlődése is biztosíthatóvá válik. Az Egyetem jelenleg számos olyan projektben vesz részt, amelyek izgalmas szakmai kihívást, egyúttal pedig lehetőséget jelentenek a dinamikus fejlődésre. 

Mindennapjaikat, működésüket és fejlesztési irányaikat meghatározzák (az Intézmény és az illetékes minisztérium között kötött) közfeladat-finanszírozási szerződés szerinti teljesítménymutatók. A sikeres működéshez vállalatirányítási eszközöket alkalmaznak. 

Fotó: Laczkó Izabella

A Dunaújvárosi Egyetem Paksi Kompetencia és Kutatóközpontja kialakításának köszönhetően laborok fejlesztése és új eszközökkel történő felszerelése, illetve atomerőmű-specifikus képzések kidolgozása történhetett meg az elmúlt időszakban. Mind az oktatás-képzési területen, mind a kutatás-fejlesztési-innovációs vetületben újdonságok jelentek meg a Dunaújvárosi Egyetemen. 

2023. augusztus 1-jével a Műszaki Intézet szervezeti szinten is átalakul, alkalmazkodva az ipari környezet változásához, amely szerint új tanszékek jönnek lére. Ezek a Gépészeti és Energetikai Tanszék, illetve a Szerkezeti Integritás Tanszék. Az újonnan felálló Tanszékek profiljában fókuszba kerülnek a nukleáris energiával, hidrogéntechnológiával és a zöld transzformációval kapcsolatos irányok. 

Fotó: MW

Felülvizsgálták az un. mintatanterveiket, igazodva a munkaerőpiaci követelményekhez. További új területek kialakítása kezdődött meg, elindul pilótaképzésük, illetve űrképzésük, továbbá egy gazdasági képzés is a biztosítási szektorra koncentrálva. 

A Bánki Donát Technikum immáron, mint az Egyetem fenntartása alá tartozó önálló jogi személy látja el tevékenységét. Az egyetem és a technikum között az együttműködés fő célja a középiskolás fiatalok részére szakmai életpálya biztosítása, amely törekvést a Technikum Képzési Életpályamenedzsment Programja szolgálja. Kiemelt céljuk, hogy technikumuk hazai és nemzetközi szinten is jegyzett szakképző intézménnyé válhasson. 

Az elmúlt évek jelentős volumenű, mintegy 4,5 milliárd forint informatikai fejlesztését követően a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány támogatásával megkezdődik az egyetem főépület-felújításának kivitelezése is, amely által a szakmai célok színvonalához még jobban igazodó, energiafelhasználás szempontjából hatékonyabb környezetben folytatódhat a képzés. 

A rektor kitért arra is, hogy nehéz időszak áll az egyetem, az egyetemi oktatás mögött. Nem csak egyetemi szinten kellett olyan akadályokkal megküzdeniük, amelyek megoldása embert próbálónak bizonyult, hanem olyanokkal is szembe kellett nézniük az elmúlt hónapok, évek során, amelyek mindenki számára kihívást jelentettek. Közösen sikerült átvészelni egy hosszú és bizonytalansággal teli covid-időszakot, majd egy hibrid oktatással tarkított energiafelhasználás csökkentését célzó tanévet.

Fotó: Laczkó Izabella

Dr. habil András István rektor a hallgatókhoz szólva elmondta, hogy az egyetemen eltöltött évek alatt fontos volt az is, hogy a részükről ne csak a tantervi követelmények szigorú számonkérésében merüljön ki, hanem olyan szellemiséget, értékeket adjanak át hallgatóiknak, amelyeket a továbbiakban is hasznosítani tudnak az életük számos területén. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában