Piacoló

2023.05.13. 08:00

Most kell palántázni a kiskertben! – galériával

A 30 fokok még nem jelentkeztek, ám örülni kell a most még párás, hűs hajnaloknak, hiszen az előrejelzések szerint ismét nagyon forró, száraz periódusokkal telített nyári hónapok elé nézünk.

Fotó: Laczkó Izabella

A szakemberek szerint most kell palántázni, hiszen a kiskertgazdák körében rettegett fagyosszentek ezúttal nem okoznak majd nagy galibát, ellenben temérdek csapadék érkezik ezen a hétvégén, amit már pénteken kóstolót is kaptunk. 

A paradicsom is idomul a divathoz

Édesanyám még a dunaújvárosi vasútállomással szemben bírt egy aprócska vasutastelekkel, helyén ma prosperáló tűzép székel –, és ott május második hetében már sorban álltak a paradicsompalánták. Emlékeim szerint anno a rendszerváltás idején még viszonylag szűk volt a fajtaválaszték, ám mára minden kiskerti lelkes gazda megvalósíthatja álmait. Az újvárosi piac is idomul a divathoz – sárga, csoki és bőtermő koktélok sora várja a szorgos gazdákat 400 és 650 forint közötti áron. A determináltak, a félig determináltak és folyton növők terén már némileg szűkül a mezőny, ám szemre itt is minőségi palánták várják a vásárlókat. 

Cukkini, padlizsán, dinnye...

Még pár említés a palántautcából: már érdemes kiültetni cukkinit, padlizsánt és dinnyét is – az árak 350-450 forint között szóródnak. A paprika palánta helyenként még várat magára. 

Még drága az újkrumpli

Más: az újkrumpli még mindig emelt áron kapható, a legolcsóbbat 690 forint környékén találtuk kilóként, emellett a friss zöldek is tartják az árukat, friss spenótot fél kilónként 550-ért tettünk kosarunkba. Virágfronton továbbra is bőséges a kínálat és – szerény szemlénk alapján – jelentős összeget spórolhatunk egy piaci beszerzés alatt. SzSz

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában