Időben jött a segítség

2023.05.04. 09:26

Hősként érkezett a baracsi diáklány segítségére az iskolaőr

Azonnal cselekedett a baracsi Széchenyi Zsigmond Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában szolgálatot teljesítő iskolaőr, amikor 2023. május 2-án egy eszméletét vesztett diáklány segítségére sietett.

Szente Patrícia

Széchenyi Zsigmond Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Elájult és összeesett az a baracsi diáklány, akit a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság iskolaőre részesített gyors és szakszerű ellátásban, kedden délelőtt. Az intézmény egyik hetedik osztályos tanulója 8 óra 59 perckor jelezte a közfeladatot ellátó személy számára, hogy diáktársa a mellékhelyiségben rosszul lett, írja a police.hu. Az iskolaőr pillanatok alatt megkezdte az ájult fiatal lány ellátását, ezalatt pedig az intézmény másik alkalmazottja értesítette a mentőket, valamint a szülőket.

Az iskolaőrök feladata az oktatási intézményekben jelen lévő rend fenntartsa, az ott dolgozó és tanuló személyek biztonságának felügyelete, melybe az elsősegélynyújtás is beletartozik. A baracsi általános iskolában szolgálatot teljesítő iskolaőr egészségügyi szakmai ismeretekkel rendelkezett, így a fiatal lány hamar jó kezekbe került.

Várai Róbert, Baracs polgármestere a Móricz Zsigmond Általános Iskola és AMI igazgatójával folytatott beszélgetését követően elmondta, nem az első eset, hogy az érintett diáklány egészségügyi okokból kifolyólag rosszul lett, azonban ilyenkor az iskolában szerencsére mindenki hibátlanul végzi feladatát. „Az intézményben 180 gyermek tanul, akikre egytől egyig lelkiismeretesen vigyáznak az intézmény dolgozói, és a gyermekek is figyelnek egymásra” – említette a polgármester. 

Várai Róbert polgármester

Miközben az intézmény dolgozói tárcsázták a 112-es segélyhívó számot, az iskolaőr a helyzet gyors felmérése után az ájult diákot stabil oldalfekvésbe helyezte, ezzel biztosítva a szabad légutakat. Ezután telefonos kapcsolatba került a mentőszolgálat mentősirányítójával, az ő utasításait követve folytatta a fiatal lány ellátását. Az iskola dolgozói a mentők érkezéséig a diák mellett maradtak, aki idő közben visszanyerte eszméletét. A mentők pár perc múlva már a helyszínen stabilizálták a tanuló állapotát, ezután pedig további ellátás céljából kórházba szállították.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában