Díjat kapott a dunaújvárosi kórház

2023.05.28. 07:00

Akiknek az életmentés az életük

Az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója, dr. Mihály Sándor Életet adományozó kórház díjakat adott át a Magyar Kórházszövetség XXXV. Kongresszusán, 2023. április 21-én azoknak a fekvőbeteg-ellátó intézményeknek, ahol 2022-ben a legnagyobb növekedést tapasztalták a donációs aktivitásban. A Szent Pantaleon Kórház és Rendelőintézet nevében a díjat az intézmény transzplantációs koordinátora, az Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály osztályvezető főorvosa, dr. Németh Zoltán vette át.

Szente Patrícia

Dr. Németh Zoltán a Szent Pantaleon Kórház, Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály osztályvezető főorvosa

A díjazott kórházak között a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórháza, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kenézy Gyula Campusa, a Dél-budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórháza, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház mint a Szegedi Tudományegyetem Oktató Kórháza és a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház – Rendelőintézet szerepelt, ahol kórházanként 4-5 esettel nőtt az éves donorjelentések száma.

A Szent Pantaleon Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztálya osztályvezető főorvosával, dr. Németh Zoltánnal, mint az intézmény transzplantációs koordinátorával beszélgettünk.

– Az Országos Vérellátó Szolgálat által az Életet adományozó kórház-díjat idén öt intézménynek adtak át, abból az egyik a Szent       Pantaleon Kórházé lett. Miről szól ez díj?

– Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a kórházak agyhalott donorból megvalósuló szervdonációs munkáját ismeri el ezzel a díjjal. Ez egy olyan országos szakmai elismerés, amire büszkék lehetünk. Az OVSZ Szervkoordinációs Irodája végzi az összes magyarországi szervkivételi folyamat irányítását, és az Eurotransplantból érkező, illetve oda irányuló szervfelajánlások központi szervezését, továbbá a gördülékenység biztosítása érdekében kórházi koordinátori hálózatot működtet. A donorjelentéseket országos és intézményi koordinátorok, intenzív terápiás szakorvosok végzik. A szervkivételeken az orvoscsoportok munkáját az országos koordinátorok segítik, az iroda központjából kiutazva a donáció helyszínére. Ez egy nagyon összetett, részleteiben kidolgozott, jogilag szigorúan szabályozott, sok ember összehangolt tevékenységét igénylő team munka. A donorjelentő kórházakban 2013. január 1-től megbízott kórházi koordinátorok dolgoznak. Dunaújvárosban 2014-től engem bíztak meg ezzel a koordinátori feladattal. Az országos díj egy csapatmunka gyümölcse, amelynek oroszlánrészét az intenzív osztály dolgozói végzik, ugyanakkor a sikeres szervkivételhez a központi műtőszolgálat összehangolt munkájára is szükség van.

Dr. Németh Zoltán az Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály osztályvezető főorvosa, Szent Pantaleon Kórház 
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

– Hogyan kell ezt a munkát elképzelnünk?

– A transzplantáció, vagyis a szervátültetés egy adományozó (donor) és egy befogadó (recipiens) között történik. Ennek kereteit a jogalkotó kiemelkedő szigorral, első olvasatra viszonylag bonyolultan szabályozza. Hosszú folyamat, amíg a szervkivételig eljutunk. Amikor megtörténik az agyi károsodás, akkor elsődleges célunk ezt kezelni és megmenteni a beteg életét, de ez sajnos nem mindig sikerül. Amikor a súlyos agyi károsodás következtében visszafordíthatatlanná válik az állapot, az agyhalál megállapításának folyamata elkezdődik. Ez egy szakmai irányelveket és jogszabályokat követő bonyolult procedúra, amelynek végén megtörténik az agyhalál tényleges megállapítása. Ez a folyamat esetenként nagyon eltérő lehet, néhány órától kezdve akár több napot is igénybe vehet. Az elmúlt évben volt példa 1 órán belüli és 5 nap alatt történő agyhalál-megállapításra is. Amikor ez megtörténik, jogi értelemben halálról beszélünk. Ekkor elkezdődik a donorgondozás folyamata. A folyamat annyit jelent, hogy gépek és gyógyszerek segítségével próbáljuk megőrizni a donor szervfunkcióit a szervkivétel időpontjáig.

– Mi lehet ennek a jogi háttere, alapja?

– Hazánkban a szervadományozásra vonatkozóan felnőtt korban a feltételezett beleegyezés elve (opting out) érvényesül, vagyis, ha valaki életében nem tiltakozott hivatalos úton az ellen, hogy szerveit halála esetén szervátültetési célokra felhasználják, akkor beleegyezik ebbe. A nyilatkozat megtételének módját minisztériumi rendelet szabályozza, ezzel biztosítva, hogy az önrendelkezéshez való jog az elhunyt halála után is érvényesüljön. Transzplantációs célú szerveltávolítás megkezdésének feltétele a tiltakozó nyilatkozat hiánya és az, hogy az agyhalál beálltát – jogszabályban meghatározott módon – három tagból álló orvosi bizottság megállapította, valamint az is, hogy a szerv szakmai szempontból átültetésre alkalmas. Az agyhalál állapotában, ami az agy és az agytörzsműködésének teljes és visszafordíthatatlan megszűnését jelenti, még néhány napig a keringés megmarad, tehát dobog a szív annak ellenére, hogy a személy már meghalt. Ezt az állapotot gépek segítségével pár nappal meg lehet hosszabbítani, ami már maga a donorgondozás folyamata. Magyarország Eurotranszplant-ország, ami annyit jelent, hogy külföldre is szállít szerveket, szöveteket, és ugyanígy a magyar betegek külföldről is kaphatnak segítséget. Ez egy kölcsönös és igazságos együttműködés. A szervet kapó beteg kiválasztása a nemzetközi várólistáról történik, kizárólag orvosszakmai szempontok alapján. A szervátültetések országos, illetve nemzetközi összefogás keretei között, átlátható, nyomon követhető módon történnek. Csak ilyen jellegű beavatkozásokra felkészült centrumokban végzik ezeket az operációkat. A donort jelentő és ellátó intézmények a transzplantációs központoktól függetlenül működnek, a két oldal között koordinátor szervezetek tartják a kapcsolatot. A szervet kapó recipienseket a szervenkénti várólistáról választják ki orvosszakmai és igazságossági szempontok alapján. A donor és recipiens személye családtagjaik előtt kölcsönösen ismeretlen marad.

Dr. Németh Zoltán, osztályvezető főorvos
Fotó: Szabóoné Zsedrovits Enikő

– A család megtilthatja a donációt?

– A feltételezett beleegyezés elve alapján jogi értelemben nem tilthatja meg. Ennek ellenére etikai okokból, a szabályoktól függetlenül minden esetben egyeztetünk a hozzátartozókkal a donáció előtt. Az emberek többsége akkor foglalkozik ezzel a témával, ha közvetlenül vagy közvetetten érintetté válik. Váratlanul és hideg zuhanyként érint bárkit egy ilyen hír. Viszont a szervátültetés életet ment! A szervátültetés célja a beteg életének megmentése, illetve hosszabb és jobb minőségű élet biztosítása. A transzplantációval olyan betegségeket lehet sikeresen gyógyítani, amelyek más módon alig, vagy egyáltalán nem lennének kezelhetők. A donor hozzátartozóinak be kell látniuk, hogy az agyhalálból nincs visszaút, és utolsó lehetőségként másokon, akár több emberen is tudunk még segíteni. Amikor ez megtörténik, a nehéz helyzet ellenére a család a donációt általában támogatja.

– Milyenek az új szervet kapó emberek életesélyei?

– Aki sikeresen szervet kapott, minőségi életéveket tud élni, ismét sportolhat, utazhat, dolgozhat, jövőt tervezhet. Gondoljunk bele: egy végstádiumú vesebeteg két-három naponta kórházakba, hosszú órákon át tartó vesepótló kezelésre jár, akár éveken keresztül. Egy veseátültetéssel ettől a kötöttségtől szabadul meg, teljesebb életet élhet. Az elmúlt ötven év során a szervátültetés világszerte bevált gyakorlattá vált, ami óriási jótéteménnyel járt betegek százezrei számára. Az utóbbi két évtizedben a transzplantációk száma folyamatosan növekedett. Napjainkban a szervátültetés nem csak, hogy a legköltséghatékonyabb kezelés végstádiumban lévő veseelégtelenség esetén, de a máj, a tüdő és a szív végstádiumú állapotaiban az egyetlen rendelkezésre álló kezelés, amely megmentheti a beteg életét.

– Hány éves korig lehet valaki donor?

– A donációnak nincs kőbe vésett felső korhatára. Több betegség előfordulási gyakorisága nő az életkorral, ezért hetven-hetvenöt év felett gyakrabban válhatnak donációra alkalmatlanná a szervek. Ezt a beteg kórelőzménye, aktuális leletei, a szervkivételnél látott műtéti kép és a szövettani vizsgálatok ismeretében döntik el. Ez egy nagyon sokrétű és bonyolult folyamat. Továbbá a centrumok a recipiens oldaláról is mérlegelnek. A mi munkánkkal párhuzamosan a szerv fogadására alkalmas állapotban lévő pácienst is kell találniuk. Életveszélyes állapotban általában nincs lehetőség hosszú várakozásra, „válogatni” és várni a minden szempontból tökéletes szervfelajánlásra, más esetekben erre több idő áll rendelkezésre.

– Milyen szervátültetéseket végeznek?

– Számos szerv transzplantálható: vese, máj, szív, tüdő, hasnyálmirigy, szaruhártya, csont.

– Főorvos úr, ön miért lett intenzív terápiás orvos?

– Mindig is érdekelt a biológia és az emberi test működése, ugyanakkor a műszaki dolgok és a technológiai fejlődés is vonzanak. Az aneszteziológia és intenzív terápia egy rendkívül komplex és gyorsan fejlődő ága az orvostudománynak, ahol nemcsak a biológiai kihívásokkal szembesül az ember, hanem a technikai sokszínűséggel is.

– Az életmentés az élete. Mivel tud feltöltődni, kikapcsolódni?

– Hosszú évek óta csillagászkodok, illetve rendszeresen sportolok: triatlonozok és funkcionális edzésekre járok. Ebben egy kiváló edző barátom is napi szinten segítségemre van.

A szervátültetés életet ment

2022-ben 49 kórházból összesen 192 donorjelentés érkezett az Országos Vérellátó Szervkoordinációs Irodába, amelyek közül 42 intézményben, 122 donáció valósulhatott meg, így elhunytból 373 szerv került eltávolításra transzplantációs céllal. Ez hatalmas jelentőséggel bír, hiszen több száz embernek adott lehetőséget az életben maradásra és egy hatványozottan jobb életminőség elérésére. Ne feledjük, a szervátültetés életet ment!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában