Már érdemes beszerezni

2023.04.15. 09:00

Piac: kezdődik a palántaszezon - galériával

Megérkeztek az első paradicsom- és paprikapalánták piacra. Bár a szabadföldi ültetést a néphagyomány javallata szerint a májusi fagyosszentek után érdemes elkezdeni, az időjósok harmincnapos – jelenlegi – előrejelzése több mint biztatónak mutatkozik. Azaz: fagyra nem kell számítani, így április második felében már bátran földbe kerülhetnek a kis palánták.

Szabó Szabolcs

Érdemes belevágni fűszerkert kialakításába

Fotó: Laczkó Izabella

A paprika darabját 550, a paradicsompalántákat 650 forinttól kínálják az árusok. Az árak tekintetében a kínálat növekedésével még számíthatunk némi csökkenésre is. Érdemes most belevágni a kis fűszerkerti építkezésbe is. Még kert sem kell hozzá, és néhány okos praktikát alkalmazva kisebb erkélyen, balkonon is kialakíthatjuk zöldellő fűszerültetvényüket. Életerős bazsalikom, zsázsa, rozmaring, tárkony, koriander növényeket 550 forintért vásárolhatunk a standokon. Az eperpalánták kiültetésével azonban már nem érdemes sokáig várni, 600 és 850 forint között kínálják a különböző fajtákat az árusok. 

A tavaszi vitaminfeltöltéshez remek választás a friss piros hónapos retek. A szakemberek szerint magas vitamin- és ásványianyag-tartalma erősíti immunrendszerünket, emellett csökkenti a gyulladást és segíti emésztést is. Egy csokor retekért 250–350 forintot kérnek. Hasonló ársávban mozog az újhagyma is. Évről évre egyre népszerűbb szezonális, áprilisi kedvenc a medvehagyma. Egy összefűzött csomagért 600 forintot kell leszurkolnunk. Felhasználásának csak a fantáziánk szabhat határt. Készülhet belőle leves, rizottó, mártás, pogácsa, de sajtkrémmel és joghurttal keverve kiváló szendvicsfeltétet is kreálhatunk. A zöldeknél maradva: a friss spenót és sóska kilóját 1000–1200 forint között mérik. 
Virágért is érdemes kilátogatni a piacra, egyre színesebb és bőségesebb a választék: begóniát 300 és 600 forint között, muskátlit pedig 650 forinttól válogathatunk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában