Móricz iskola

2022.12.07. 21:42

Mesemúzeumi kalandozások János vitézzel

A Petőfi Irodalmi Múzeum Mesemúzeuma szerdától péntekig a Móricz Zsigmond Általános Iskolában vendégeskedik. A gyerekek először János vitézzel kalandoztak.

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella

A PIM Mesemúzeuma és az Országos Színháztörténeti Múzeum Intézet Bábtára Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulójára komplex múzeumpedagógiai csomagot dolgozott ki általános iskolás gyerekcsoportok számára. Moraveczné Szabó Ildikótól, a Móricz pedagógusától megtudtuk, a programok központjában Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeménye áll. 

A foglalkozások célja, hogy interaktív módon, izgalmas formai és vizuális megoldásokat használva dolgozzák fel Petőfi Sándor klasszikusát az általános iskolások számára. Ez a program jól illeszkedik a Móricz iskola filozófiájába, amely szerint nagyon fontosnak tartják a gyermekek irodalom-szeretetre való nevelését. 

Három korosztálynak három foglalkozást állítottak össze a szakemberek: a hattól kilenc évesek foglalkozásának Kalandozások János vitézzel a címe. Itt nincs szükség az alapmű ismeretére - az különben ötödik osztályos tananyag -, mert Kukorica Jancsi történetét meseadaptáción keresztül ismerhetik meg a gyerekek. A diákokkal közösen elevenítették meg a pedagógusok a történet főbb helyszíneit, óriásbábok segítségével játszották el János vitéz kalandjait. A résztvevők saját élményként tapasztalhatták meg, milyen rögös út vezet addig, hogy valaki hőssé váljon. 

A kilenc-tizenkét évesek János vitéz társasjátékon vehettek részt. A foglalkozás kiindulási pontja nem mindennapos: Jancsi és Iluska gyerekei tizenhárom évesek és édesapjuk születésnapjára készülnek. A gyerekek tervet eszelnek ki, az éj leple alatt kiszöknek Tündérországból, hogy végig járják apjuk kalandozásainak helyszíneit, mindegyik helyszínről egy-egy ajándéktárgyat szerezve. A társasjátékban résztvevők a tündérgyerekeket személyesítették meg, és kalandoztak János vitéz világában. 

A legnagyobbak, a felsősök, rendhagyó irodalomórán vehettek részt, és a történetben fellelhető konfliktusokkal foglalkoztak. A három foglalkozás gyűjtőneve János vitéz (h)arcai nagyon népszerűek az országban, a PIM Mesemúzeum minden hónapban egy hetet utazik, és különböző városok iskoláiban tartják meg a foglalkozásaikat. A tanintézeteknek teljesen ingyenes részt venni a Petőfi Irodalmi Múzeum programjában. 

A múzeum részéről Bíró Dorottya és Krassza Ildikó tartotta a foglalkozásokat, amelyek az egész országban népszerűek és büszkék arra is, hogy nemcsak itthon, hanem külföldön és nemcsak a magyar lakta területeken, is népszerű az utazó múzeumpedagógiai foglalkozásuk. A közelmúltban Brüsszelben és Barcelonában is szerepeltek. 

A program december 8-án 9 órakor folytatódik a Móricz iskolában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában