A dunaföldvári Lukácsi Pál Prima-díjas lett

2022.11.19. 18:17

Süli Jánost kiemelkedő társadalmi szerepvállalásáért tüntették ki

Pénteken este Szekszárdon, a Babits kulturális központban tizengetedik alkalommal rendezték meg a Tolna megyei Prima Díjátadó Gálát. Az ünnepségen elismerést vehetett át Süli János országgyűlési képviselő, Prima-díjas lett Lukácsi Pál dunaföldvári nyugdíjas pedagógus és az év megyei vállalkozói között ott volt a szintén földvári Panonnia Bio Zrt.

Teol/Gallai Péter

Lukácsi Pál, Janóczkiné Kiszli Vanda, Süli János, Szabadi Mihály

Fotó: Mártonfai Dénes

Demján Sándor és a Vállalkozók Országos Szövetsége 2003-ban megalapította a Prima Primissimát a magyar értelmiség szellemi eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet kultúra és sport terén legjobbak elismerésére. Két évvel később a díj kiegészült a területi elismeréssel, ehhez a VOSZ Tolna megyei szervezete elsőként csatlakozott.

Az alapítóról megemlékező néhány perces film után Gesztesi Béla, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Az Országos Év Vállalkozója Díj Tolna megyei kitüntetettjét az Év Tolna Megyei Vállalkozói követték a színpadon. Többek között Pavel Kudriavtcev, a dunaföldvári székhelyű Pannonia Bio Zrt. ügyvezetője vehette át az elismerést mások mellett dr. Süveges Árpádné dunaföldvári alpolgármestertől.

A kép jobb szélén Pavel Kudriavtcev, a Pannonia Bio Zrt. ügyvezetője
Fotós: Makovics Kornél

A gálán a Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért járó díjat Süli János országgyűlési képviselő, villamosmérnök kapta. Ő üzembehelyező mérnökként kezdett dolgozni az Erőmű Beruházási Vállalatnál, majd felfelé haladt a ranglétrán, 2009-ben az atomerőmű vezérigazgatója lett, 2014 és 2017 között Paks polgármestere, később miniszter, országgyűlési képviselő, aki segített sok civil kulturális és sportegyesületet. A díj átvétele után Süli János elmondta, őt is sokan segítették, munkatársak, vállalkozók, ő pedig fontosnak tartotta, hogy ne csak a munkában, a nyolc órás munkaidőben éljen ez a kapcsolat, hanem azon túl is.

Takács Tamás Dirty Blues Band 

Ezt követően a Takács Tamás Dirty Blues Band műsora következett, majd kezdődött az idei Prima díjak átadása. A magyar oktatás és köznevelés kategóriában Lukácsi Pál, a dunaföldvári Magyar László Gimnázium korábbi igazgatója, pedagógusa kapta meg a rangos elismerést. Rajta kívül Szabadi Mihály Bessenyei és Csokonai díjas koreográfus a magyar népművészet és közművelődés kategóriában, míg sportban az Atomerőmű SE sokszoros magyar bajnok, Európa- és világbajnok kajakosa, Janóczkiné Kiszli Vanda részesült a kitüntetésben.

Lukácsi Pál köszönő beszédében idézte Goethe egy mondatát, miszerint csak attól tanulunk, akit szeretünk. Ő így érzett valamennyi alma matere, a decsi iskola, a Garay Gimnázium, a szegedi egyetem tanárai iránt, akik elindították őt a pedagógus pályán. És, folytatta, akkor tanít jól az ember, ha maga is tanul. Ezt tette ő a tamási gimnáziumban, s második, egyben utolsó munkahelyén, Dunaföldváron is.

Lukácsi Pál Süveges Árpádné földvári alpolgármesterrel
Fotós: Makovics Kornél

Lukácsi Pált 1980-ban nevezték ki a Magyar László Gimnázium igazgatójának, feleségével és két gyermekével, Zoltánnal és Péterrel akkor költöztek Dunaföldvárra. Tíz éven át vezetője, majd 2007-ig, nyugdíjba vonulásáig az iskola tanára volt. Vezetőként stabilizálta a korábban a megszűnés veszélyével fenyegetett intézmény helyzetét, látványosan bővítette a tantestületet és a tanulók létszámát, illetve fontosnak tartotta az órán kívüli élményeket is. Pedagógusi és iskolavezetői munkáját szakmai kitüntetésekkel ismerték el. Két önálló kötete van (Földvári Helikon. Dunaföldvár az irodalom tükrében c. szülőföld-antológia, 2010; A dunaföldvári színjátszás krónikája, 2014), további hét könyvben társszerző vagy társszerkesztő volt. 2016-ban Dunaföldvár Kultúrájáért díjat vehetett át, majd ugyanabban az évben feleségével, lapunk korábbi külsős tudósítójával, a sajnos 2021-ben elhunyt Lukácsi Pálné Mészáros Irmával a település díszpolgári címét is átvehették.

Lukácsi Pál

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában