Perkáta

2022.06.04. 19:00

Szigorúan védett, ártalmatlan tőrös darazsak a kastélykertben

Oláh István ügyvivő alpolgármester az alábbi felhívással hívja fel a figyelmet a tőrösdarazsakra:

duol.hu

Tisztelt lakosok!

Több jelzést is kaptam, mely szerint a kastély Sport utca felőli sarkánál és a sportháznál darazsak özönlenek kifelé, írja a perkata.hu.

Tájékoztatom Önöket, hogy ezek a rovarok nem lódarazsak, hanem szigorúan védett óriás Tőrös darazsak. Az óriás tőrösdarázs nagy mérete és hangosan zúgó repte miatt félelmetesnek tűnhet, ám emberre és állatra ártalmatlan. A fullánkját csak a legvégső esetben használja védekezésre, ha más módon nem képes elmenekülni. Szúrása nem veszélyes. Félénk állat, érintésre, hessegetésre inkább odébbáll, nem agresszív, de a fészke közelében érzékenyebben reagálhat. Eszmei értékük 50 000Ft/db, elpusztításukat a hatóság szigorúan bünteti, elég drága bírsággal.

Fészket nem épít, a korhadt fákban páncélos bogarak lárváit keresi, és nagy segítségre van például a cserebogár lárvák állományának csökkentésében is.

 

Kérem Önöket, vigyázzanak rájuk, és ismerőseiket, barátaikat, családtagjaikat is tájékoztassák a rovarok ártalmatlanságáról. Amennyiben bizonyítottan természetpusztítást érnek tetten, kérjük jelezzék azt felénk.

 

Védjük együtt a természetet!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!