Közös munka

2022.05.06. 13:00

Önkéntesek takarították az arborétumot

Füvet nyírtak, leveleket gereblyéztek, összeszedték az elhullott ágakat. Jó kezekben van a nagyvenyimi Szent Bernát Arborétum, ha az Erdőjárók Túraegyesülete tagjainak gondos keze munkájára gondolunk.

Horváth László

A fűnyírók hangos zümmögése közepette kérdeztük Németh László főszervezőt, egyesületi vezetőt. 
– 2009 óta ápoljuk, gondozzuk az arborétum területén megtalálható növényeket. Az idei tavaszi alkalomra – merthogy évente kétszer is összejönnek az önkéntesek – közel harmincan jelezték érkezésüket és aktív részvételüket a munkában. Szinte rekordszámba megy ez a létszám. 

Németh László főszervező Fotók: Horváth Lászlő

A legnagyobb feladat most a fűnyírás, hiszen az elmúlt napok esőzései alaposan megnövesztették a növényzetet. Sajnos a terület nagysága miatt még így is elég kevesen vagyunk erre a tevékenységre. A télen lehullott száraz ágak összeszedése, ledarálása is komoly kihívás elé állítja a tagokat. A darálékot, mulcsot természetesen a fák tövéhez tesszük, biztosítva a növényeknek a tápanyagok. Itt a hölgyek is aktív munkát végeznek, mert a fák tövét a borostyántól ők szabadítják ki. Szerencsére az idén nagy az összefogás. A mostani akciónkra háromnegyed részben egyesületi tagok jelentkeztek Dunaújvárosból, Perkátáról, Mezőfalváról, a többiek pedig falubeli önkéntesek – hallottuk a munka rögtönzött szünetében. 

A 82 éves Fritz József és Varga János az ágakat darálja

Németh Lászlót amúgy sem lehet sokáig feltartani. Riportunk végén már szaladt is tovább társaihoz, hogy szervezze, vezényelje a munkafolyamatokat, amelynek során maga is egy-egy területet rendbe rakott. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában