Közmeghallgatás

2021.12.17. 07:00

Kíváncsiak voltak a város gazdasági helyzetére is

Közmeghallgatást tartott városunk képviselő-testülete csütörtökön 15 órakor a városháza rendezvénytermében.

Molnár Emese

Az esemény nem igazán volt kellőképpen meghirdetve, ennek tükrében nem is csoda, hogy hivatali munkatársakon, intézményi vezetőkön kívül nem sok állampolgár érkezett rá. A sajtómeghívóban napirendi pontként írták, hogy a legutóbbi közmeghallgatás óta történt eseményekről számol be a polgármester. Ez nem egy, hanem közel kétéves időtartamot jelent, ugyanis tavaly februárban volt az előző (a pandémiás helyzet okán). 

A nehéz gazdasági helyzet ellenére működtetni fogják a várost – mondta Pintér Tamás polgármester a csütörtöki közmeghallgatáson. A rendezvény első felében a polgármester emelt ki néhány témakört az elmúlt két év távlatából, majd a résztvevők is tehettek fel kérdéseket. Szóba került a többi között a távhő ügye, az, hogy januártól új szolgáltató biztosítja a vizet, és érdeklődtek a város vagyoni helyzetéről, hitelállományáról is. Mindenre nem volt azonnali felelet, ezen kérdésekre 15 napon belül írásban kell válaszolnia a hivatalnak. 

A nehéz gazdasági helyzet ellenére működtetni fogják a várost – mondta Pintér Tamás polgármester a csütörtöki közmeghallgatáson. A rendezvény első felében a polgármester emelt ki néhány témakört az elmúlt két év távlatából, majd a résztvevők is tehettek fel kérdéseket. Szóba került a többi között a távhő ügye, az, hogy januártól új szolgáltató biztosítja a vizet, és érdeklődtek a város vagyoni helyzetéről, hitelállományáról is. Mindenre nem volt azonnali felelet, ezen kérdésekre 15 napon belül írásban kell válaszolnia a hivatalnak. Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A közmeg­hallgatás első felében Pintér Tamás polgármester tájékoztatta a jelenlévőket, bár inkább ez egy politikai véleménynyilvánítás fórumának tűnt, és ez alapján olyan „borítékolható” témaköröket kiemelve, mint kormányzati elvonás, különleges gazdasági övezet. A polgármester arról szólt a többi között, hogy a 2019-es 235 milliárdról tavaly 211 milliárdra csökkent az önkormányzatok adóbevétele a kormány miatt, és hogy a megyei jogú városok közül Dunaújvárost érte a legnagyobb kiesés. Egy kivetített prezentáción az szerepelt, hogy a fizetendő szolidaritási hozzájárulás mértéke 2019-ben mintegy egymilliárd forint volt, 2020-ban 1,3, 2021-ben pedig 1,7 milliárd forint. A polgármester szerint automatikus kompenzációra lenne szükség a kormány részéről. A különleges gazdasági övezet kapcsán azt mondta, hogy ez a kormányhatározat 684 millió forint kiesést jelentett az idei költségvetésben, ezért faragni kellett a büdzséből, és ezért maradtak el út-, járda- és óvodafelújítások. Azt is mondta, a nehéz gazdasági helyzet ellenére működtetni fogják a várost. 

 

A kiskertek beépíthetőségének mértékére lakossági felvetés is érkezett

A gazdaság témakörében több kérdést is intéztek a felszólalok a közmeghallgatás második felében. Szalai Attila például arról is érdeklődött, hogy van-e valamilyen koncepció a városi vagyon gyarapításáról annak kapcsán, hogy több önkormányzati tulajdonú ingatlan eladásáról lehetett hallani. Utóbbinál konkrétan a Semmelweis utcai kollégium is szóba került. Mint azt a polgármestertől megtudhattuk, ezt az ingatlant 480 millió forintért adják el, az erről szóló szerződést hamarosan aláírják. 

Egyértelmű volt, hogy DVCSH-DVG témában is tesznek fel kérdéseket. Azt hangsúlyozta a polgármester, hogy december 31-e után már ne fizessen senki vízdíjat a DVCSH-nak. Több szolgáltatóval tárgyaltak, és most az Energiahivatal kijelölésére várnak, de szerintük a Mezőföldvíz Kft. lesz az új szolgáltató a városban. 

Hum János költségvetési adatokról szeretett volna tájékoztatást kapni, hogy hogyan alakul a városi büdzsé bevételi-kiadási oldala, mennyi a bankok felé fennálló teljes hitelállomány, milyen önkormányzati ingatlanok vannak jelzáloggal terhelve. Ezek közül egyre volt válasz a rendezvényen, nevezetesen, hogy egy ingatlanon van jelzálog (a Bánki volt épülete). Azon kérdésekre, amelyekre nem válaszolnak helyben, 15 napon belül írásban kell választ kapnia a kérdezőnek. 

Tóth János az önkormányzati rendelet módosítását szorgalmazta oly módon, hogy adott besorolású kiskertek beépíthetőségét ne csak 3, hanem az országosan is megemelt 10 százalékos mértékben határozzák meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában