közélet

2021.11.27. 07:00

Nem lehet a helyi adókat megemelni!

Jövőre is érvényes az a – vállalkozásokat, a családokat és a lakosság védelmét szolgáló – szabály, hogy nem alkalmazható az a helyi adórendelet vagy települési adórendelet, amely adómérték-emelést vagy adóelőny-szűkítést fogalmazna meg, és 2022-ben sem lesz lehetőség új, eddig nem lévő helyi adó vagy települési adó bevezetésére – írta az MTI.

Brousil Csaba

A tervezett adóemelés összege a városlakók zsebében marad Fotó: FG/FMH

Fotó: Fehér Gábor

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendelet így fogalmaz: „A 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak a 2020. december 2. napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke. Az önkormányzatnak a 2020. december 2. napján hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben is biztosítania kell. A települési önkormányzat a 2021. évre és a 2022. évre új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni.”

Dunaújváros közgyűlésének novemberi rendes ülése után megírtuk, hogy 8 igen, 3 nem és 1 tartózkodás mellett a többség megszavazta, hogy emelik az építményadó mértékét a városban. Döntésüket azzal indokolták, hogy a veszélyhelyzet alatt hozott kormányzati döntések miatt kieső adóbevételt valamilyen formában pótolni kell. Előzetes számítást is végeztek, e szerint az adóemelés mértéke tételektől függően 25 és 50 százalék közé tehető, ami mintegy 333,5 millió forint pluszbevételt jelent az önkormányzatnak, és pontosan ugyanennyi kiadást a helyi vállalkozóknak, lakóknak. Ez a közgyűlési döntés 2022. január 1-től lépett volna életbe, de a kormány döntése ezt nem teszi lehetővé. Esetleg 2023. január első napjától. Várható, hogy ez a kérdés ismét a közgyűlés elé kerül még az idén. Ahogy nagy valószínűséggel szintén a novemberi közgyűlésen elfogadott, helyi iparűzési adóról szóló önkormányzati rendelet tartalma is, hiszen az új szabályozás szerint 2022-ben az adómentességet és adókedvezményt sem lehet változtatni.

A tervezett adóemelés összege a városlakók zsebében marad
Fotó: FG/FMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában