támogatási szerződés

2021.10.07. 11:30

Biztos forrás: parkolóra, körforgalomra, aszfaltra

A Fejér Megyei Közgyűlés egyedi kérelmei alapján elsőként Rácalmás Város Önkormányzatának nyújt támogatást a különleges gazdasági övezet legközvetlenebbül érintett településeinek településfejlesztési és -működési alapjából. A támogatási szerződés aláírására 2021. október 6-án, szerdán délelőtt a megyeházán került sor.

Török Tímea

Székesfehérvár A Fejér Megyei Közgyűlés a Fejér Megyei Önkormányzat által nyújtott támogatásokról szóló 214/2021. (IX.30.) önkormányzati rendelet hatálybalépésével egyidejűleg egyedi kérelmei alapján összességében 898 millió 192 ezer 652 forint támogatást nyújt Rácalmás Város Önkormányzatának a különleges gazdasági övezet legközvetlenebbül érintett településeinek településfejlesztési és -működési alapjából, amelyből 740 millió 264 ezer 370 forint működési, 157 millió 928 ezer 282 forint pedig fejlesztési támogatás.

A megállapodást dr. Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke és Schrick István polgármester írta alá Fotó: FMKH

Mint arról már olvashattak lapunk hasábjain Molnár Emese kolléganőm tollából, a kormány egy idei rendelettel döntött a Duna mente–Fejér megye különleges gazdasági övezet kijelöléséről.

Az övezet egyik termelési székhelye az iváncsai SK Innovation (Magyarország eddig legnagyobb, 2500 új munkahelyet teremtő beruházása) és a Yaris Kabin fejlesztése, valamint a rácalmási Hankook gyár és annak bővítése. A rendelet július 1-jén lépett hatályba, innentől számítva 30 napon belül kellett a megyei önkormányzatnak megállapodni a legközvetlenebbül érintett településekkel. Mind a Fejér Megyei Önkormányzatnak, mind Iváncsa Községi Önkormányzatának, mind Rácalmás Város Önkormányzatának szándékában állt kezdetektől fogva a megállapodás megkötése, amelyre vonatkozóan az érintett képviselő-testületek és a megyei közgyűlés is felhatalmazást adott a polgármestereknek, illetve dr. Molnár Krisztiánnak, a Fejér Megyei Közgyűlés elnökének.

A gazdasági övezet létrehozása tulajdonképpen azt jelenti, hogy a települések területén működő nagyvállalatok ipar­űzési adója a megyei önkormányzathoz kerül annak érdekében, hogy igazságosabb legyen a forráselosztás, hogy azok a szomszédos települések is részesüljenek támogatásban, amelyek nem élvezhették a beruházások előnyeit, csak a hátrányait. A termelési székhelyeken túl azok a települések részesednek a befolyt adóból, amelyek ténylegesen a két ipari terület között helyezkednek el, így Rácalmás és Iváncsa mellett Adony és Kulcs is szerves részét képezi az övezetnek. A megyei önkormányzathoz befolyó adóbevételt a megyei önkormányzat célzottabban használhatja fel a megye területén fekvő, különösen a beruházással érintett települések területén megvalósuló fejlesztések és a települések működésének támogatására.

Október 6-án délelőtt okiratban rögzítették, hogy az övezet települései közül egyedi kérelmei alapján elsőként Rácalmás kap támogatást. A megállapodást dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Schrick István, Rácalmás polgármestere írta alá.

– A források a különleges gazdasági övezet legközvetlenebbül érintett településeinek településfejlesztési és -működési alapjából négy település számára állnak nyitva. Reményeink szerint a többi település is hamarosan részesül majd a forrásokból. A célunk, hogy a beérkezett bevételekre azonnal pályázati felhívást fogalmazzunk meg, amelyek majd az iváncsai termelés – elsősorban az SK Innovation – beindulásával nagyságrendileg meg fognak majd növekedni – mondta el dr. Molnár Krisztián elnök.

– Nagyon vártuk a támogatást. Mert szeretnénk a lehetetlen parkolási viszonyokat megoldani további parkolók létrehozásával az óvoda előtt, valamint az orvosi rendelőnél egy körforgalom kialakításában is gondolkodunk. De a jelenleg is folyó fejlesztéseink folytatásán túl a település szívében, gyakorlatilag a Millenáris tó partján húzódó, még salakos utca leaszfaltozását is a támogatásból fogjuk finanszírozni – tette hozzá Schrick István polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában