könyvajánló

2021.10.22. 11:00

Amíg élek – 1956 évfordulójára jelent meg

Amíg élek. Gyakran tesszük hozzá – remélek. Pedig ez utóbbi szóval bizonytalanná, a nélkül inkább dacossá, határozottá válik ez a tőmondat. A kilencvenes éveiben járó Mohai Lajos Amíg élek című könyve 1956 évfordulójára a Kráter Műhely Egyesület kiadásában jelent meg.

Várkonyi Zsolt

Fotó: LI

A könyv hangsúlyos része az október 23-i eseményekhez kapcsolódik. A szerző a megtorlások buktatói után 1960-tól mint épületgépész szakember a város lakóházai és közintézményei jelentős hányadának ellátó rendszerét tervezte. Elmondása szerint – forradalmi szerepvállalása miatt – munkája során is inkább megtűrt személynek számított. Az általa írt könyvben az ifjúvá serdülő gyermek, majd a felnőtt férfi éli meg a II. világháború és 1956 eseményeit, s ezek óhatatlanul meghatározói lesznek magánéletének. Erkölcsi és világnézeti világával szinte törvényszerűen belesodródik a nemzet sorsának eseményeibe.

Az önvallomás évtizedekig a fiókban várt
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A leírás akár önvallomásnak is tekinthető, amely évtizedek óta az asztalfiókban várta, hogy közkinccsé váljon.

„1957. március 8-án történt. Késő este, fél tizenegy volt. A víz csobogását erőszakos csengetés vágta ketté. A fiatalasszony megrezzent, és ajtót nyitott.

Egy „szimat”, egy rendőr és két pufajkás állt az ajtó előtt, állig felfegyverkezve. A rend­őr sokáig törte a fejét, milyen indokkal tartóztathatná le a fiatal mérnököt. Ugyanis nem volt rá törvényes indoka. Mégis úgy érezte, ezt az embert ki kell „vonnia” a forgalomból. A viselkedése miatt. Volt valami eltitkolhatatlan arckifejezése, árulkodó jelzés az arcon, amelyet ösztönösen veszélyesnek és ellenségesnek érzett.”

Nos, kérem, így ment ez akkor. Sokan közülük, akik ezt tették, még ma is köztünk élnek. Lelkiismeretük foglyaként. Már, ha egyáltalán van nekik.

Mohai Lajos kötete Dunaújvárosban a Vasmű úti Líra –Móra Könyvesboltban, illetve a Libri, az óvárosi Park Centerben lévő könyvesboltjában kapható.

A szerző „56-osok voltunk” című következő könyve is hamarosan megjelenik, szándéka szerint még ez év decemberében. Várkonyi Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában