fotós szemmel

2021.07.22. 17:30

Villámfotó egyszerűen: Bruce Lee gyorsasága és a repülő mód

A hétvégén sok vihart kísért erőteljes villámlás. Van mobiltelefonunk, ami egész jó minőségben képes már fényképeket készíteni. Tegyük össze, amink van, csináljunk mobiltelefonnal villámfotót!

Kállai Félix

Fotó: Vaszócsik Kristóf

Mi kell a villámfotóhoz? Mobiltelefon, na de milyen? Nem kell drága mobilra gondolni, de azért nem baj, ha nem kaputelefon minőségben készít fotót. Ez a hardver. Szoftvert tekintve nem elég a telefon fényképező applikációja, de le lehet tölteni komolyabb appokat is, ráadásul ingyen. 500 és 2000 forint között már normális is kapható. Érdemes olyat választani, ahol manuális beállításokat tudunk végrehajtani. A kép készítője, Vaszócsik Kristóf kezdetben Pro Cam programot használt. Ezenkívül még egy kiegészítőre is szükségünk lesz, ez pedig az állvány. Nem kell komoly befektetés hozzá, pár ezer forintos is jó lesz. De talán ez a legfontosabb kiegészítő. Ez garantálja a stabil, bemozdulás nélküli képet.

Fotó: Vaszócsik Kristóf

Hogyan kezdjünk neki a villámfotózásnak?

A met.hu oldalon már elérhető a radarkép, amellyel a közeledő vihart látjuk, amint felénk halad. De nem ilyen tudományos megközelítésű, spontánabb olvasók is látják-hallják, ha közeledik a vihar és dörög az ég. Amikor több villanást látunk egymás után, tudhatjuk, hogy eljött a mi időnk. Állványra rakjuk a telefont, és a fényképező alkalmazást elindítva a kamerát a villámtevékenység felé fordítjuk.

Bruce Lee módszere

Villámlik, s gyorsak vagyunk – mint Bruce Lee –, így le is fényképezzük. Ám sajnos nem mindenki rendelkezik ilyen jó képességekkel. Most pedig jöjjön a lajhár módszer.

A kameraapplikáció beállítása

A klasszikus módja a villám fényképezésének a hosszú záridő használata. Ilyenkor a fényképező applikációt minél hosszabb záridőre állítjuk, ez lehet 30 másodperc is akár. (Természetesen itt nincs záridő, inkább fényképezési hosszról beszélhetünk.) Ha szerencsénk van, akkor ebben az időtávban lesz villámtevékenység, ha nincs szerencsénk, újra kattintunk. Gyakoribb villámok esetén nagyon szép villámfotókat készíthetünk. Nem elhanyagolható a rekeszérték, azaz az F érték. Ezt a legalacsonyabb számra kell állítani. Itt a lencse lehetőségei szerinti legtöbb fény jut be a képfeldolgozó szenzorhoz. Meg kell említeni, hogy a telefonokban egy kis körömpiszok méretű képfeldolgozó szenzor van, ami nagyon zajosodik, ha az ISO-értéket nem vesszük le 100-ra, vagy az alá. Még egy gondolat: mindenképp rakjuk a telefont repülő üzemmódba. Elég kellemetlen lenne, ha egy messenger-üzenet rontaná el az év képét – tanácsolja Vaszócsik Kristóf.

Nem elhanyagolható a rekeszérték, azaz az F érték Fotó: Vaszócsik Kristóf

Fénnyel festés

Egyes Huawei telefonoknál a kameraapplikáció tud fénnyel festeni. Ez azt jelenti, hogy a fényjelenségeket a képen úgy jeleníti meg, hogy azok – mint az ecset a vásznon – folyamatos vonalat húznak. Így a fényképezés másodpercei alatti villám teljes nagyságában látható, nem csak egy adott pillanatban.

Utómunka

Mielőtt büszkén posztolnánk az elkészült fotót, kis utómunkával még szebbé, látványosabbá tehetjük. Erre számos ingyenes alkalmazást letölthetünk. A kontraszt, a fény­erő, a telítettség és az élesség játékos kombinációjával tovább növelhetjük fotónk minőségét és a lájkok számát is.

Fontos a lakás, a ház biztonsága, s vigyázzunk magunkra!

Viharos időben, ha lehet, ne fa alól próbáljuk elkészíteni életünk első és lehet, hogy egyben utolsó villámfotóját.

A lakás, vagy ház biztonsága bőven elég nekünk. Nagyobb távolságról pedig nagyobb biztonsággal is tudunk fotózni.

Ne akarjuk a mellettük lecsapó villámot megörökíteni. Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatója szerint ne álljunk az ablakhoz, azokat zárjuk be. Kerüljük az antennák, nagyobb fémszerkezetek közvetlen környezetét. Villámlás esetén ne tartózkodjunk vízben. A villám általában a térség legmagasabb pontjába csap bele, ezért nem ajánlott magányos vagy erdőszéli fa alá húzódni. Ha sík területen tartózkodunk, legjobb, ha leguggolunk, összezárjuk lábfejünket, és ebben a helyzetben várjuk meg, amíg elvonul a vihar. Viharos időben lehetőleg maradjunk az autóban, zárt ajtók és ablakok mögött. Az autó fémkarosszériája úgynevezett Faraday-kalitkát képez, ezáltal jó védelmet nyújt a villámcsapás ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában