áradás

2021.07.21. 12:00

Nem okoz gondot az árhullám

Szabó Szabolcs

A jelenlegi árvíz biztonsággal levezethető az árvízvédelmi töltések között vagy a kijelölt ártereken – közölte tájékoztatójában a Duna folyamon a napokban levonuló árhullámmal kapcsolatban az Országos Vízügyi Főigazgatóság, amely az alábbiakra is kitért:

„A magyar szakaszon az árhullám Nagybajcsnál a keddi napon tetőzött, a III. fokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt elérő vízállással. Lejjebb, Komárom és Esztergom térségében várhatóan I. fokú készültségi szintet kell majd elrendelni. Budapestnél a tetőzésre szerdán lehet számítani, a mostani előrejelzések alapján a rakpart szintje alatt, itt árvízvédelmi készültséget valószínűleg nem kell elrendelni.

Az adatok szerint térségünkben sem okoz majd komolyabb gondot az árhullám. A Duna Adonynál várhatóan július 21-én délután tetőzik majd, a Hydroinfo.hu előrejelzése alapján 450 centiméter körül. Ez bőven az itt megállapított I. fokú árvízvédelmi készültségi szint (550 cm) alatt marad majd. Hasonló a helyzet Tassnál is, itt 600 centiméter alatti vízállást várnak a szakemberek, Dunaújvárosnál pedig tetőzéskor 425 centimétert mutat majd a vízmérce.

Városunknál a valaha mért legnagyobb vízállást (755 centimétert) a 2013 júniusában levonult, rekordokat döntő árvíz idejében jegyezték le. A levonuló dunai árhullám a folyam magyarországi szakaszának legnagyobb részén rekordvízállásokat eredményezett, új „legnagyobb víz” (LNV)-értékek születtek.

Az alacsonyan fekvő ligetes részek már víz alatt vannak
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Budapestnél 891 cm-rel tetőzött a Duna június 9-én 20 órától 10-én hajnali 3-ig. Ez a vízmagasság 31 cm-rel volt magasabb, mint az eddigi legnagyobb vízállás, amit a 2006-os tavaszi árhullám során mértek (2006. április 4.). Egészen Bajáig alakultak ki LNV-t meghaladó vízállások. Dunaújvárosnál a korábbi, 1965-os árvíz idején mért 742 centiméternél 13 centiméterrel volt magasabb a vízszint 2013 júniusában. Akkor az árhullám tetőzése június 14-én éjszaka hagyta el Magyarországot.

Visszatérve a jelenlegi árhullámra: a Vízügyi Főigazgatóság összegzése szerint a magyarországi árvízi helyzetet elsősorban a múlt héten szombaton, leginkább Ausztria területén hullott jelentős mennyiségű csapadék befolyásolja, amely az Inn, a Traun, az Enns folyók vízgyűjtőjét és a Bécsi medencét érintette. Itt területi átlagban 24 óra leforgása alatt 33-62 mm csapadék hullott, a múlt héten vasárnap pedig erre további 15 mm eső esett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában