GIGABERUHÁZÁS

2021.06.10. 15:00

Letették a Kalocsa-Paks Duna-híd alapkövét

Zajlik a Paks és Kalocsa közötti Duna-híd építése, az alapkövét június 10-én helyezték el. A közel egy kilométer hosszú híd fontos szerepet játszik a két térség és megye kapcsolatában, mely a lakosok számára is előnyökkel jár.

Fotó: Mártonfai Dénes

A teol.hu szerint a munkaterületet már februárban átadták, a járványügyi helyzet miatt akkor még online formában. Az híd alapkövének elhelyezésén, június 10-én már személyesen vett részt Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Font Sándor országgyűlési képviselő és Nyul Zoltán, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Fotó: nif.hu

Paks város számos előnyét látja a Duna-hídnak, hiszen rengeteg lehetőséget ad, többek között az új híd és az általa megnyíló új közlekedési alternatíva tehermentesítené a várost. A kalocsai kistérség számára gyors elérést biztosít az M6 autópálya irányában, a Duna bal partján fekvő települések részesévé válnak a tervezett erőmű-bővítési munkálatoknak és a jobb parton megnövekedő munkaerőpiaci lehetőségekhez könnyű elérést biztosít. Így a jövőben a Duna által elválasztott terek közelebb kerülnek egymáshoz, amely sokféle gazdasági és turisztikai potenciált is hordoz magában.

A Duna huszadik magyarországi hídjánál tavasztól párhuzamosan zajlott már a terep előkészítése és a próbaterhelés. A part közelében járók már láthatták a fakivágást és a bejáróút építését is. Az átvezető út kétszer egysávos lesz, mellette mindkét irányban kerékpárutat is kialakítanak. A Paks és Kalocsa közötti összeköttetést biztosító, közel egy kilométeres hídhoz kapcsolódva hatvan kilométernyi úthálózatot is kiépítenek, az óriásprojekt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában zajlik le kilencvenkét milliárd forintból. A kivitelező a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt.

Az alapkő-letételi ünnepség keretében átadták azt a látogatói létesítményt, ahol látható a készülő híd makettje és nyomon követhetőek a beruházás egyes lépései is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában