Drogambulancia

2021.06.07. 11:30

Lendületet vesz a Szertelen Ház

Számos változás történt az elmúlt hónapokban a Magyar Református Egyház (MRE) Újváros Drogambulancia, azaz a Szertelen Ház Pentelén található központjánál. A járványhelyzet után az intézmény a hónap elején indította újra a teljes körű szolgáltatási palettáját. A legfontosabb részletekről és az intézmény jövőbeli terveiről Baksáné Tringer Andrea beszélt lapunknak.

Szabó Szabolcs

Baksáné Tringer Andrea, a Szertelen Ház szakmai vezetője a felújított „Szürke házban”

Fotó: LI

„Tavaly decemberben történt egy csőtörés a Szürke Házban (a régi óvárosi rendelőintézet a Petőfi Sándor utcában – a szerk.), amely az épület szennyvízelvezetését is érintette. Még karácsony előtt átköltöztünk a másik épületegységünkbe, a nem messze található Fehér Házba. Részben ezért, valamint a járványhelyzet miatt nem is volt módunk közösen dolgozni. Váltott műszakban üzemeltünk és fogadtuk a klienseinket hónapokon át. Június 1-től azonban végre visszaállt a régi menetrend. Hétköznapokon 18 óráig, hétvégén, szombaton és vasárnap 8 és 14 óra között működik nálunk az ügyelet. Az elmúlt hónapokban megtörtént a már említett Szürke Ház felújítása, ehhez komoly segítséget kaptunk Orosz Csaba önkormányzati képviselőtől is. A szakemberek mellett intézményünk munkatársai is kivették a részüket a munkából, a beltéri festést vállaltuk magunkra. Fontos volt ez a rekonstrukció, hiszen ez a központi épületünk, ide várjuk a klienseinket is – mondta el lapunknak Baksáné Tringer Andrea, az MRE Újváros Drogambulancia szakmai vezetője, aki a Fehér Házban zajló munkálatokról is szólt:

– A korábbi vezetéstől megörököltük azt az épületrészt, ám gondot jelentett, hogy nem állt stabilan az épület. Mára eljutottunk oda, hogy ezt a problémát sikerült orvosolni. Itt is szinte folyamatosan dolgoznak a szakemberek, terveink szerint irodahelyiséget, irattárat és egy jó nagy csoportszobát alakítunk majd ki. A támogatott lakhatás keretében jelenleg nyolc főnek biztosítunk lehetőséget. Négyen közülük nálunk is dolgoznak úgynevezett fejlesztő foglalkoztatás keretében.

A szakemberek jelenleg is dolgoznak a Petőfi utca 5. szám alatt található „Fehér házban”
Fotók: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Baksáné Tringer Andreát arról is kérdeztük, mit tapasztaltak a járványhelyzet során: nőtt vagy csökkent a drogambulanciát felkereső kliensek száma:

– Többnyire szerhasználók keresnek fel minket. Nagyon sok telefont kapunk, főként a családtagok részéről, akik segíteni szeretnének. Azt tapasztaljuk, hogy a velünk kapcsolatba kerülő tizennyolc év alatti fiatalok száma némileg emelkedett. Talán a bezártság miatt kellett számukra valami plusz inger, impulzus. A klientúránk száma összességében nem csökkent az elmúlt hónapokban. Megelőző-felvilágosító szolgáltatás az elterelés. Ide nem önszántukból jönnek az érintettek, hanem rendőrségi vagy az ügyészségi döntés alapján. Az elmúlt egy évben e téren is növekedtek a számok.

– Milyen tervekkel vág neki a következő hónapokban a Szertelen Ház?

– A Covid alatt váltva foglalkoztunk a kliensekkel, nem engedtük el senki kezét. Több kollégánál is felmerült az igény, hogy legyen egy „csendes napunk”, amikor inkább magunkkal foglalkozunk, magunkat építjük, hogy hosszú távon eredményesen tudjunk segíteni. Szakmai vezetőként számomra fontos, hogy lássam, miként dolgoznak a munkatársaim, ők milyen problémákkal küzdenek. Czeglédi Péter Pál, a dunaújvárosi református gyülekezet vezetője péntekenként jön majd hozzánk áhítatot tartani, ezzel is támogatva a feltöltődésünket. Az elmúlt egy évet is arra használtuk, hogy szakmailag előrébb lépjünk, fejlődjünk. Minden munkatársunk tanult valamit, vagy elkezdett egy új képzést. Az előttünk álló nyári hónapokra egyfajta felkészülési időszakként tekintünk.

Ősszel szakmai konferenciát rendeznek

Ősszel újra indulnak prevenciós előadások az iskolákban, a különböző intézményekben. A jövőben kiemelt figyelmet szentelünk majd a bullying-témának is (főként a világhálón történő megfélemlítés, megalázás, zaklatás, szekálás, azaz a bántalmazás egy fajtája – a szerk.). Szeptemberben szeretnénk egy nagyot robbantani, konferenciát is tervezünk. További célunk, hogy egy kicsit átformáljuk az intézményünkről kialakult képet is. Éppen ezért választottuk a Szertelen Ház elnevezést is, amely pozitív üzenetet hordoz.

Baksáné Tringer Andrea, a Szertelen Ház szakmai vezetője a felújított „Szürke házban”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában