Önnek ajánljuk

2021.05.27. 07:00

Itt van! Vén diák, a ballagók melléklete!

A Dunaújvárosi Hírlap összeállításában megjelent a Dunaújváros és környéke érettségiző diákjait bemutató ballagási melléklet.

duol.hu

DUNAÚJVÁROS

DUNAFÖLVÁR

PUSZTASZABOLCS

Melléklet


Kedves Végzős Diákok!

Ez az év különleges számotokra. Különleges év, hiszen lezáródik életetek egy meghatározó fejezete. És a különleges évben a búcsútok a középiskolátoktól is különleges. Nem állnak sorfalat a diáktársak, nincs szavalat, se ünnepi beszéd, de a lényeg – ebben biztos vagyok – megvan és meg is marad! Az iskolátokban az évek alatt köttetett barátságok, szerelmek, életre szóló élmények és emlékek mindig kapocsként kötnek majd össze benneteket. Ez az évek alatt kialakult szoros kötelék ebben a rendkívüli egy évben sem gyengült meg, sőt még inkább erősödhetett, hiszen a nehézségek mindig összekovácsolják azokat, akik együtt küzdenek meg velük.

Köszönet tanáraitoknak, hogy ilyen körülmények között is helytálltak, és köszönet Nektek, hogy helytálltok Ti is. Isten segedelmével ez az utolsó ilyen év…

Kedves Fiatalok!

Ebben a különleges helyzetben számotokra is elérkezett az idő, válaszúthoz érkeztetek, tervekkel, vágyakkal, álmokkal telve. Válaszokat kell találnotok olyan fontos kérdésekre, mint hogy hogyan kívántok érvényesülni az életben. Folytatjátok-e a tanulmányaitokat, vagy más módon próbáltok boldogulni, esetleg a munka világában álltok helyt? A szüleiteknek, tanáraitoknak sokat köszönhettek azért, hogy idáig eljutottatok. Köszönjétek meg tanáraitoknak a támogatást, az iránymutatást, a bátorítást és azt a rengeteg tudást, amelyre általuk szert tettetek. Szüleiteknek legyetek hálásak a féltő gondoskodásért, azért, hogy hittek bennetek, hogy mindig mellettetek álltak és segítettek benneteket az utatokon.

Kedves Búcsúzó Diákok!

Bizakodva tekintve a jövőbe, az élet reményeink szerint hamarosan újraindul. Hamarosan tehát rátok is szükség lesz! Így a vizsgák után ti is bizonyíthatjátok rátermettségeteket, és értelmet nyernek az elmúlt évek erőfeszítései, a sok tanulás, a próbatételek és kihívások. A sikerért, a tudásért mindig meg kell dolgoznotok! Ne feledjétek, Fejér megye visszavár benneteket! A tudás és a tapasztalás segítsenek benneteket előbbre a sorsotok alakulásában.

Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke

Az út kezdete

Egy számomra kedves ember mondta egykoron: csak azon az úton jutunk el valahova, amelyen elindulunk. Kedves diákok, a középiskola befejezésével lezárul életetek egy meghatározó szakasza, ám ezzel nemcsak véget ér valami, hanem el is kezdődik. A viszonylag békés és biztonságos környezetből kikerülve megkezdődik a versenyfutás, a véget nem érő küzdelem a minél jobb felvételi pontszámokért, a munkahelyekért, pozíciókért. A matek, a fizika, a magyar, a történelem és más tantárgyak eredményeinek szorításában ma még nem érzékelhetőek a nagybetűs élet későbbi kihívásai. Az utolsó középiskolai tanév most nemcsak a búcsú miatt volt emlékezetes, hanem az egész világot, benne a hazánkat is sújtó koronavírus-járvány miatt is. Meg kellett felelni az online oktatás kihívásainak, a bulikat is szűkebb körben tarthattátok, és bizony nemegyszer aggódni kellett szeretteink egészségéért is.

Magam is Dunaújvárosban jártam általános és középiskolába. Gyermekeim ott végeztek, ahol egykoron magam is koptattam az iskolapadokat. Jó szívvel emlékszem vissza tanáraimra, akkori szigorúságuk – az élet későbbi megpróbáltatásai ismeretében – kedves feddésnek bizonyult. És persze a diákbarátságok, szerelmek, a szép emlékek elkísérnek benneteket egész életetekben. Az út, amin elindultok tele lesz buktatókkal, de ez soha ne szegje kedveteket! A jövő azonban a lábatok előtt hever. Kitartást, sok sikert és szép élményt kívánok ez utóbbihoz!

A Dunaújvárosi Hírlap Vén Diák melléklete megörökíti középiskolás éveitek egy részét. Ezt a kiadványt fellapozva pár év múlva is jó szívvel emlékezzetek majd erre az időszakra! Egy gondolatsort megidézve, kedves fiatalok – úgy hiszem –, nem félni kell az életet, hanem élni! Igaz, csak egy betű az eltérés, de micsoda különbség!

Várkonyi Zsolt főszerkesztő, Dunaújvárosi Hírlap, duol.hu

Tisztelt végzős diákok! Kedves szülők, kollégák!

Vallom, hogy soha nem léphetünk ugyanabba a folyóba... De az elmúlt egy esztendő minden lehetségesnek tartott elképzelésünket felülírta. Sok dolgot kellett megtanulnunk, vagy éppen újratanulnunk, másképpen kellett dolgoznunk, gondolkodnunk, és még az sem kizárt, hogy egy teljesen más szemüveg mögül látjuk a világot, mint bő egy évvel ezelőtt.

Ez az esztendő már önmagában is sok-sok újdonságot tartogatott a számunkra, hiszen a gyakorlatban is elstartolt a tartalmában és szerkezetében új szakképzés. Letettük a technikumi képzés alapjait, elindítottuk a rendszert. Tanulóink mindegyike ösztöndíjat kap, túl vagyunk az első ágazati alapvizsgákon, és megkötésre kerültek az első szakképzési munkaszerződések is.

A pandémiás helyzet nem sok időt hagyott nekünk a jelenléti oktatásra, hiszen novemberben digitális tanrendbe kényszerültünk, belekerültünk a virtuális térbe. Tisztában vagyunk azzal, hogy a muszáj nagy úr, és hogy ezer jó oldala van digitalizációnak, de hiszem, hogy az ember arra teremtetett, hogy személyes kapcsolatokban éljen, találkozzon, lásson, élmények érjék. A diáknak szüksége van tanteremre, tanárra, társakra, folyosóra, tornateremre, büfére, kirándulásra, ötös feleletre, egy néha kijózanító elégtelenre... És szüksége van szalagavatóra, ballagásra és zökkenőmentes felkészülési időszakra. Nos, most másképpen alakult ez az út. És bármerre is kanyargott, a célállomás vagy a végállomás így is, úgy is ugyanaz marad. Szeretném, ha Önök sokkal inkább erőt merítenének a megélt nehézségekből, mintsem sérültnek, hátrányos helyzetűnek éreznék magukat. Sokszor szoktuk mondani, hogy a középiskola egyik feladata az életre való nevelés. Ha úgy tetszik, most Önöknek ebből a tantárgyból jutott picit több. És kívánom, hogy ettől csak erősödjenek! Köszönöm Önöknek a munkájukat, a fegyelmezettségüket! Kívánom, hogy bármerre kanyarog életútjuk, azt siker és egészség övezze! Ha nálunk folytatják tanulmányaikat, akkor további jó munkát kívánok!

Szeretném megköszönni a szülők támogatását, együttműködését! Köszönöm, hogy a digitális tanrend idején meghosszabbított jobbkezeink voltak! Bízom benne, hogy a középiskolai időszak kezdetén irányunkba tanúsított bizalmukkal tudtunk élni! És végezetül, de korántsem utolsósorban.

Kedves Kollégák! Köszönöm Önöknek, hogy ismét helytálltak! Bebizonyították, hogy a változó körülményekre nem hivatkozni kell, hanem alkalmazkodni hozzájuk! Köszönöm a munkájukat!

Pocsainé Varga Veronika főigazgató Dunaújvárosi Szakképzési Centrum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában