Önnek ajánljuk

2021.05.06. 14:40

Érvényes és eredményes volt a Dunaferr közgyűlése – frissítve

Érvényes volt a május 6-i közgyűlés az ISD Dunaferr Zrt. többségi részvényese, a Steelhold Ltd. meghatalmazott képviselője szerint. Ugyanakkor a Dunaferr vezető jogásza, dr. Nagy Péter, a korábban lejárt három igazgatósági tag és Evgeny Tankhilevich bejegyzésére adott kérelmét a Győri ítélőtábla május 5-én jogerősen elutasította.

Várkonyi Zsolt, Brousil Csaba

Mint azt korábban írtuk „A bíróság összehívja az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. közgyűlését a társaság székhelyére, Dunaújváros, Vasmű tér 1–3. szám alá, 2021. május 6. napjának 10 órájára.” A tulajdonosok képviseletében megjelentek jelenlétében ennek megfelelően és a tervezett napirendi pontok szerint sikeres volt a Dunaferr május 6-i közgyűlése. Bár a Dunaferr előtt „szokás szerint” felújítási és tereprendezési munkák voltak, az érintettek a megadott címen megtartották a közgyűlést, és így szándékuk szerint visszaállították a törvényes működés kereteit.

A főépület előtt és körül a közgyűlés meghirdetett időpontjában karbantartást, tereprendezést végeztek
Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A törvényesen május 6-án megtartott Dunaferr – közgyűléssel kapcsolatban nem lennék meglepve, ha a Tankhilevich – dr. Sevcsik – dr. Nagy hármas ellentámadásba lendülne. (lendültek – a szerk.) Biztos, ami biztos ezúttal is lezáratták a főépület előtti területet, épp a közgyűlés időpontjában elkezdték felállványozni a főbejárat egy részét, sőt most érezték fontosnak a kiserdő felöli rész tereprendezését is. A véderdőként is szolgáló kiserdő egy részére az útalapokba beépítendő kohósalakot terítettek. Talán az is lehet, hogy közterületre. Gondolom, majd összeszedik, mert azért ez nem környezetbarát megoldás. Mint ahogy az érintettek viselkedése sem.

Dr. Mikó István, a főrészvényes a Steelhold Ltd. meghatalmazott képviselője

A közgyűlés végeztével a Dunaferr legnagyobb tulajdonosa, a ciprusi Steelhold képviseletében fellépő dr. Mikó István lapunknak elmondta, hogy a május 6-ára a Székesfehérvári Törvényszék végzésében foglaltaknak eleget téve délelőtt tíz órakor megtartották az ISD Dunaferr Zrt. közgyűlését. A közgyűlést a Cégbíróság hívta össze erre a dátumra, dr. Szabó Antal, a Steelhold Limited ügyvédjének kérelmére. Mint mondta, a közgyűlésen résztvevők ismételten nem tudtak bejutni a gyárkapun belülre, a Dunaferr székhelyén, a főépület melletti parkolóban kellett lebonyolítaniuk azt. Mikó István kiemelte, hogy a közgyűlésen a Cégbíróság által előírt napirendi pontokat tárgyalták meg, ezek szigorúan a társaság törvényes működésének a helyreállítására vonatkoztak. A közgyűlés megválasztotta az új igazgatóságot, a felügyelőbizottságot, az új cégvezetőt és a könyvvizsgáló céget. A közgyűlés Mikó István szavai szerint döntött az alapszabály elfogadásáról, és az alapszabály egységes szerkezetben történő módosításáról. A döntéseket felterjesztik a Székesfehérvári Törvényszék elé, és várják a kedvező elbírálást. Mint megtudtuk, ha ez bekövetkezik, akkor a következő lépés – azután, hogy az új vezetőket bejegyezték – az lesz, hogy átveszik a teljes üzem területét, és megkezdik a leltározást, valamint mielőbb helyre állítják a termelést.

Dr. Szabó Antal ügyvéd

Dr. Szabó Antal bemutatta nekünk azt a hivatalos végzést, amellyel a Székesfehérvári Törvényszék Cégbíróság összehívta a közgyűlést. Ebben az áll, hogy a bíróság az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. székhelyére, Dunaújváros Vasmű tér 1-3. szám alá hívták össze a közgyűlést. Dr. Szabó Antal elmondta, hogy a főépület melletti parkoló, ahol megtartották a közgyűlést az ingatlan-nyilvántartás szerint a Vasmű tér 1-3. szám alá esik. Mivel a végzésben nem szerepel a székhely pontos címén kívül semmilyen más előírás, mint például főépületi aula vagy első emeleti tárgyaló, így eleget tettek a cégbírósági követelményeknek. A közgyűlésen megjelent részvényesek száma is megfelelő volt, tehát a közgyűlés határozatképes volt. Jelen volt ugyanis a részvényesek többsége. A közgyűlésen részt vett a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség, a Dunaferr Ifjúsági Szövetség, a Steelhol Limited, a Dolgozók Részvényesi Konzorciuma. Nem jelent meg a magyar állam képviselője (minimális részvényt birtokol az állam) illetve Natalija Basinszkaja, illetve képviselője. „Így a részvények számát és a szavazatok számát összeadva a rendelkezésre álló adatok alapján érvényesnek lehet tekinteni a közgyűlést, a mi álláspontunk szerint – mondta lapunknak dr. Szabó Antal. Majd hozzátette, ha elkészül a közgyűléssel kapcsolatos dokumentáció, beadják az illetékes cégbíróságra, amely majd dönt, hogy a változásbejegyzési kérelem alapján a változásokat bejegyzi-e.

Gladkykh Vasiliev, a közgyűlés által megválasztott cégvezető

A közgyűlés után ismét lehetőségünk volt találkozni – a korábban lapunknak adott exkluzív interjú után – Gladkykh Vasilievvel, akit a közgyűlés cégvezetőnek választott meg. Mint mondta, ami most a vasműben történik, az a dolgozók és családjaik létével való visszaélés, hiszen a jelenleg gyárkapun belül lévő, magát vezetőségként aposztrofáló csoport semmilyen törvényes jogosultsággal nem rendelkezik, jelenlegi tevékenysége romba döntheti a gyárat. Mint mondta, van tapasztalata a válságmenedzselésben, így bizton állíthatja, hogy a céget fel tudja majd virágoztatni újra, és a dolgozóknak nem kell majd aggódniuk a megélhetésük miatt, meg fogják kapni a fizetésüket.

Molnár László a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezet elnöke, Molnár László lapunknak azt mondta, hogy már a közgyűlés összehívásáról kiállított végzés kézhezvételekor örült, mert tudta, hogy a közgyűlés törvényes lesz. Mint mondta, reméli, hogy a közgyűléssel jó fordulatot vett a vasmű ügye. A napirendi pontokat végigtárgyalták, a közgyűlés döntései a cégbíróság elé kerülnek, ahol reményei szerint olyan döntés születik majd, amely végre lehetővé teszi, hogy a vasmű törvényes működése helyreálljon.

Furják László a dolgozói kisrészvényesek képviselője

Furják László, az ISD Dunaferr Zrt. dolgozói részvényeseinek választott képviselőjeként elmondta: „A Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága által megküldött végzésben rögzített napirendi pontok szerint zajlott a közgyűlés, és mindegyikben döntés született.„

A közgyűlés visszahívta posztjáról a már tavaly lejárt megbízatású Evgeny Tankhilevich cégvezetőt, helyére az ukrán Gladkikh Vasylt nevezte ki.

Az öt tagú igazgatóság három, szintén lejárt megbízatású tagja helyét az ukrán Franz Volodymyr Habsburg Lothringen, a leningrádi születésű magyar állampolgár Gelb Sándor – a Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara elnöke – és az orosz Oleg Olshansky veszi át. Utóbbit egyébként a korábban felkért Natalia Bashynska helyett nevezték ki, aki nem vett részt a közgyűlésen, és nem kívánt igazgatósági tag lenni.

Az ISD Dunaferr új felügyelőbizottsági tagjai az ukrán Tolstoukhov Anatolii, Molnár Pál, Győri Gábor, Hegedűs László és Eszenyi András. Az új könyvvizsgáló az Audit Coop Kft. A Dunaferr 2019-es eredményét – mivel a Dunaferrnek már nem volt könyvvizsgálója – azonban még nem lehet látni, az ezzel kapcsoalatos feladatokra az Audit Coop az egy hónapot kapott.

Jogerősen elutasított bejegyzési kérelem

Dr. Nagy Péter, a Dunaferr vezető jogásza a korábban lejárt mandátumú három igazgatósági tag (Leonid Frumkin, Alexander Zavyalov és Iuliia Kasperskaia-Birman) és a Evgeny Tankhilevich bejegyzésére adott kérelmének a Székesfehérvári Törvényszék általi elutasítását a fellebviteli szerv, a Győri Ítélőtábla május 5-én helybenhagyta. A végzés ellen fellebbezésnek helye nincs.

Ezt követően az ISD Dunaferr Zrt. közleményt adott ki, amelyben az ukrán hordák mellett teret nyertek a horda ciprusi portyázásai is. Ez a közlemény a társaság honlapján elérhető.

https://www.duol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/dunaferr-felvetodik-a-kerdes-se-ki-se-be-4328197/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában