ez itt a kérdés

2021.04.08. 11:30

Sikerült megoldást találni az égetésre?

Visszatérő téma a közösségi oldalakon a kerti hulladék tüzelése – nem tüzelése. Sokszor egymásnak feszülnek a csoport tagjai, s felháborodnak egy-egy bejegyzésen, ki-ki védi a maga igazát.

Bajusz György

2021.04.07. Közösségi komposzt Nagyvenyim Venyim Gyümölcse Kertészet Fotón: Csízmadia György a kertészet vezetője Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Nagyvenyim Tény, hogy egyes településeken engedélyezett – szigorúan szabályozva – a kerti hulladék égetése, amíg másik településen kategorikusan meg van tiltva. Az utóbbiakhoz tartozik Nagyvenyim is. Itt 2021. január 1-e után tilos a kerti hulladék elégetése. A lakosok nagy része fellélegzett – nem kell elviselniük az egész települést beborító fojtogató füstöt, a többiek részéről pedig felmerült a kérdés, hogy a fű-, ág-, sövénynyesedékkel, őszi lehullott lombbal mit kezdjenek, a havonta kiosztott egy zsákba – amit elszállítanak – nem sok minden fér.

Ide lehet lerakni a nyesedékeket, szigorúan összeaprítva és elterítve
Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Akinek nagyobb kertje van és gyümölcsfákkal van tele, az a tavaszi metszés után mit kezdjen a levágott ágakkal. Eddig a többség – jó esetben – megvárta, míg kiszáradnak az ágak, és utána tüzelte el, vagy a vegyes tüzelésű kazánjában égette el. Sajnos ez utóbbi még most is „divat”. A házak kéményeiből sokszor dől a sötét, feketés füst.

Aki nem akarja szennyezni a környezetét, az komposztál. Csakhogy a komposztládák is megteltek, megérnek egy idő után, hová tegye a tartalmát az, akinek nincs művelt földterülete?

Ekkor jelent meg egy poszt a csoportban ifj. Csizmadia Györgytől, a Venyim Gyümölcse Kertészet tulajdonosától, hogy az összeaprított ágakat, nyesedékeket, lombot elhelyezhetik a kertészetében. Természetesen odaszállítva és tisztességesen elterítve, nem csak egy kupacba leszórva. Ezek után kerestük meg őt egy beszélgetésre.

Ifj. Csizmadia György

– Most, hogy tilos a tüzelés, egyre több lakónál probléma a zöldhulladék megsemmisítése, feldolgozása. Ez látszik a közösségi portálon a bejegyzésekből is – mondta nekünk ifj. Csizmadia György. – Több javaslatot is megfogalmaztak a hozzászólók, például, hogy az önkormányzat gyűjtse össze a zöldhulladékot és kezelje. Én ezzel kezdtem, amikor 2019-es önkormányzati választáson ismét képviselő lettem a nagyvenyimi önkormányzatnál, de egyrészt nem jön ki az árából a komposzt, másrészt ez hulladékgazdálkodási tevékenység. A másik megvalósítható dolog az ágdaráló bérlése egy-egy hétvégére, és akkor már a költségek osztódnak a felhasználók között. A nyesedék elhelyezése már nem gond, nálam le lehet rakni, az sem zavar, ha tuja vagy fenyő vagy bármilyen fafajta. De aki otthon leaprítja, illetve már megtelt komposztálója van, azt is szívesen fogadom. Úgy látom, akik ebben részt vesznek, azok között kezd egyfajta közösségi szellem kialakulni. Tegyünk valamit a környezetünkért, ha egy kis lépést teszünk, már az is valami. A komposzttal visszaadunk egy keveset a természetnek, a termőföldnek abból, amit elvettünk tőle. A szeles időszakokban a termőföld felszínéről a szél felkapja a termőréteget, ezt tudjuk valamennyire pótolni a humusszal. Mutassunk példát a gyermekeinknek! Ne füstöljük tele a környezetünket!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában