Majszoló-Nyuszó

2021.04.03. 11:30

Ha nyuszit választunk, akkor tíz évre kell elköteleződnünk!

Idővel divattá, szokássá vált, hogy a húsvéti ünnepek alkalmából élő nyuszival ajándékozzák meg a gyerekeket. Ez az állatka annyira cuki, hogy még a felnőttek szíve is ellágyul tőle. Ám szem előtt kell tartani azt is, hogy a nyulakat is felelősségteljesen kell gondozni, jó esetben tíz évig is lehet a család házi kedvence.

Molnár Emese

Fotó: LI

A szomszédos Kisapostagon működik a Majszoló-Nyuszó fantázianévre keresztelt nyúltenyészet. Farkas Cintia itt gondozza a mintegy hetven egyedet számláló állományát.

– A törpenyúllal való foglalkozás azzal vette kezdetét az életemben, hogy házi kedvencnek szerettem volna nyuszit tartani. A törpe rexre esett a választásom. Körülbelül nyolc évvel ezelőtt jött az elhatározás, hogy ennek a fajtának a tenyésztésével foglalkozzak. Akkor még nehezen indult a dolog, hiszen csak egy-két tenyésztő volt az országban, előfordult, hogy egy vagy két évet is várni kellett egy adott nyuszi megvásárlására. Most már beért a dolog, közel hetven nyuszink van – mondta Cintia.

Farkas Cintia és a kis Mogyoró. A nyuszikat tilos a fülüknél megfogni, fáj nekik!
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Ez a nyusziszeretet nem csak egy hobbi, ugyanis a népes kolónia gondozása szinte minden szabad­idejét leköti. Cintia a párjával Dunaújvárosban lakik, édesanyja családi házánál vannak a nyuszik. Vázolta, hogy munka előtt mindig eljön és megeteti az állatokat. Természetesen a munka után is ide vezet az útja, hogy ellássa a teendőket. Este fél 10 körül ér haza, és hétvégenként az idő nagy részében is a nyulaknál van.

Ezek a cukiságok is kötődni tudnak a szerető gazdikhoz

– A nyuszik szeretik, ha foglalkoznak velük. Nyilván ilyen sok állatnál nem tudjuk megtenni, hogy mindegyikkel külön-külön is sok időt töltsünk, de vannak kifutóim, és amikor csak lehet, tavasztól őszig kiteszem őket. A simogatást nagyon szeretik, jó társállatok, abszolút házi kedvencek – ecseteli Cintia, és közben már ki is hozta nekünk megmutatni Mogyorót.

Gesztenyebarna színű, a szőre selymesen puha, akárcsak egy plüssállaté. Ezen kívül még hétféle színben vannak nála a nyuszik, és egy látszólag fehér, ám hivatalosan fekete szálkásnak nevezett, barna szemű egyed is megtalálható.

Okos, érdeklődő és barátságos

– Véleményem szerint tenyészetről akkor beszélhetünk, ha adott fajtán és színváltozaton belül van legalább három nőstény és két bak, valamint a lehozott szaporulatuk. Nálam a több szín eleve magával hozta, hogy idővel ennyien lettek – magyarázza Cintia. Ezt az okot még Mogyoró is szerette volna kiegészíteni vizuális bemutatóval, miután mellé került két nőstény, de inkább egy kis simogatással eltereltük a figyelmét.

A fekete szálkás, barna szemű különlegesség

A törpe rex legjellemzőbb tulajdonsága a rövid és tömött szőre, amelynek ideális hosszúsága 1,5-1,7 centiméter. A füle is rövid, körülbelül 5-6 centiméter. A fejnél előnyt jelent ennél a fajtánál, ha minél kerekebb a formája. A sztenderd súlyuk 1-1,5 kilogramm. A testük rövid, zömök, kicsit hordó alakú.

– Házi kedvencnek viszik elsősorban, de mi kiállításra is tenyésztjük. Ezeken a szemléken feltétel a fajtatisztaság, és hogy tetovált legyen a nyuszik füle. A bírók a fajta jellege alapján pontoznak, százpontos rendszerben. A 95 pont már nagyon jónak számít. Nekem a legnagyobb eredményem egy külföldről hozott, német vérvonalú lilával volt, 96,5 ponttal – meséli Cintia.

A törpenyúl még ilyen kicsi párhetesen

A nyuszi egyedül is elvan, de társas lény, így ajánlott az ivartalanított fiú-lány páros. Függetlenül attól, hogy rövid a szőre, jól alkalmazkodik a kinti klímához, Cintia állományának nagy része is ott van. Emellett lakásban is tarthatók. Évente 1-2 alkalommal vedlenek, a lakásban tartottak többször is. Ilyenkor fésülni kell a szőrüket. A körmüket kéthavonta kell levágni.

– Alapvetően aktív, okos, tanítható és nagyon érdeklődő állatok. A természetükből adódóan rágnak, éppen ezért én azt ajánlom, hogy tartsuk őket ketrecben, és biztonságban lesz a szobanövény, a kábel, a szőnyeg vagy a fabútor. Kiengedhetjük őket a lakásban futkározni, de ezt eleinte felügyelet mellett tegyük, nyúlbiztossá alakított helyiségben, vagy alakítsunk ki számukra egy karámot, ahol a nyuszi birodalmát berendezhetjük – ajánlotta Cintia.

Nem jellemző rájuk alapvetően betegség, jó eséllyel akár tíz évig is élnek, így ha valaki nyuszit választana házi kedvencnek, ennyi időre kell elköteleződést, felelősséget vállalnia.

– Változó, hogy milyen korosztály dönt a nyuszitartás mellett. Hozzánk is többen jönnek, de azt tapasztaljuk, hogy a gyermekes családok szeretnének nyuszit. A vásárlás előtt mérlegeljen a család, hiszen a nyuszik gondozása a szülők felelőssége lesz. Bevonhatják a gyermekeket az etetésbe, a ketrecek takarításába, de a több feladat nyilván a felnőttekre hárul. Azt javasoljuk, hogy akkor vegyenek nyuszit, ha az egész család egyetért vele, és készen állnak rá, hogy tíz évig nevelni fogják – hangsúlyozta Cintia.

Ha pedig megvan az új kis kedvenc, számtalan öröm forrása lesz majd. A kutyákhoz és a cicákhoz hasonlóan ők is kötődnek a gazdikhoz. Sőt, megfigyelték, hogy különbséget tudnak tenni a család felnőtt és gyermek tagjai között, másképp viszonyulnak hozzájuk. Például vannak olyan nyuszik, amelyeknél előfordul bizonyos fokú területféltés, de a gyerekekkel szemben nem mutatkozik meg ez az ösztönük.

Több variációt találhatunk arra vonatkozóan, hogy hogyan is került a húsvét ünnepköréhez a nyúl. Ősi mítosz, népi hagyomány és állítólagos történet egyaránt magyarázatot szolgálhat. Cintia, ahogy sokan mások is, már azzal a tudattal nőtt fel, hogy a nyuszi hozza a tojást, és kész. Azt viszont már megtapasztalta, hogy egyre gyakoribb húsvétra nyuszit vásárolni, az ünnep előtt sokkal több az érdeklődő is.

– Ez nem feltétlenül jó. Ha úgy gondoljuk, hogy elköteleződünk tíz évre, akkor természetesen teljesen mindegy, hogy mikor vásárolunk nyuszit. Ám az a baj, hogy sokan felelőtlenek, és pár nap után kidobják őket, a nyúlmentéssel foglalkozó szervezetek tele vannak ilyen állatokkal. Másik probléma, hogy idejekorán, 2-4 hetesen választják le a kisnyuszikat az anyukától, amikor még nem is biztos, hogy életben maradnak. Az ideális a 6-8 hét – magyarázta Cintia.

Arról is beszélt, hogy megjelent a bértartás fogalma is, ami annyit tesz, hogy néhány napra, akár húsvét idejére kölcsönbe vesznek nyuszit, és ezért fizetnek az adott tenyésztőnek.

– Szerintem ez felelőtlenség, nem támogatom, ebben nem is vagyok partner. Egy kisnyúl nagyon törékeny, nagy gond lehet abból, ha például felborul a helyes táplálkozása, és nem biztos, hogy életképesen kerül vissza. A nagyobb nyusziknál lehet, hogy nem lenne gond, de a sok rossz tapasztalat miatt inkább kerüljük el, és ajándékozzunk plüssállatot, vagy látogassunk el nyuszisimogatóba – ajánlotta.

A kis elemi ösztönös incidenst leszámítva Mogyoró az egész beszélgetés alatt velünk volt, eszébe sem jutott felhúzni a nyúlcipőt. Cintia szerint ez azért van, mert nyugodt, kedves és barátságos természetű, és talán egy kicsit meg is volt szeppenve. No és persze az imádott fejsimogatást sem akarta kihagyni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában